Srbija i Albanija grade autoput Niš-Tirana

Dodajte komentar

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je da radna grupa Srbije i Albanije juče u Beogradu razmatrala projekte izgradnje pruge i autoputa koje će premijeri dve zemlje u maju predstaviti Evropskoj komisiji.

Kako se navodi, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je infrastrukturni razvoj uslov privrednog razvoja i stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Mi ćemo danas već imati okvirne dogovore oko infrastrukturnih projekata koji se tiču autoputa Niš-Priština-Tirana sa izlaskom na luku, kao i rekonstrukcije pruge Beograd – Bar, ali sa jednim krakom ka Albaniji i lukama. Za desetak dana ćemo se ponovio sastati u Tirani”, kazala je ministarka, dodavši da će u te razgovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

U saopštenju se naglašava da je Zorana Mihajlović uoči sastanka radne grupe istakla da projekti za izgradnju autoputa i pruge koštaju skoro dvije milijarde eura, i da će se, pošto je to veliki iznos, dvije zemlje fokusirati na prioritete.

Ona je navela da će tek biti razmotreno kako će se finansirati ti projekti s obzirom na to da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca i ne mogu više da se zadužuju, dok Srbija ima strateška partnerstva sa pojedinim zemljama i da bi i tako mogla da obezbijedi novac.

Prema riječima Mihajlovićeve, stručnjaci Radne grupe uskoro će imati precizniju procjenu vrijednosti ukupnih investicija.

“Taj autoput nije alternativa Koridoru 11 (autoputu od Beograda do Crne Gore), on je za nas jako važan zato što ćemo ga vezati na takozvani ‘Plavi koridor’ – Jadransko-jonski autoput koji prolazi kroz Albaniju”, naglasila je Mihajlović.

U saopštenju se dodaje, da je ministarka koja je i podpredsjednica Vlade Srbije, navela da će do 1. marta biti pripremljen dokument koji će premijeri dvije zemlje predstaviti EU, kao i da je za izradu studija potrebno najviše šest mjeseci.

“Razmotrićemo načine finansiranja sa EU, da li će jedan dio studija biti od strane EU ili sa strateškim partnerima”, kazala je ona dodajući da je važno da imamo pripremljene projekte.

Kako se naglašava u saopštenju, Srbija planira rekonstrukciju pruge Beograd – Bar sredstvima ruskog kredita i za trasu priključka sa Albanijom postoji nekoliko varijanti, a glavna je preko Podgorice u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *