Papa Franjo: Grijeh je zapošljavati na crno

Dodajte komentar

Zapošljavati ljude na crno je grijeh, upozorio je papa Franjo u homiliji tokom mise u domu Santa Marta.

Isto tako je veliki grijeh upotrijebiti Boga u prikrivanju počinjene nepravde. Franjo je naznačio grijehe koje ne bi smjeli činiti hršćani, a čine ih čak i u vrijeme korizme.

„Ako želiš činiti stvarnu, a ne formalnu pokoru, treba je činiti pred Bogom, ali i s bližnjim, jer, kao što kaže apostol Jakov, vjera bez djela je mrtva“, objasnio je Franjo. Ako neko ide na misu i pričest svake nedjelje, može ga se pitati:

„Kakav odnos imaš prema svojim zaposlenima? Plaćaš li ih na crno? Plaćaš li im pravednu platu? I penzijski doprinos, zdravstveno osiguranje?“ Ne može se davati milostinja za Crkvu na temelju nepravde prema zaposlenima. „To je teški grijeh: to znači koristiti Boga da se prikrije nepravda“, kazao je Franjo i naglasio kako nije dobar hršćanin onaj koji je nepravedan prema osobama koje zavise od njega, kao ni onaj koji se ne odriče neke stvari koja mu je nepotrebna kako bi je dao drugome kome je potrebna.

Papa je, dakle, kritkovao i vjernike koji šalju novac, ček, Crkvi, a onda se nepravedno ponašaju prema svojim radnicima. Slanjem novca Crkvi žele prikriti nepravdu koju čine. Nije hrišćansko ponašanje ako petkom ne jedeš meso, a onda iskorištavaš bližnjega, upozorio je papa Franjo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *