Oblasti u kojima oni koji traže posao prave najviše grešaka

Dodajte komentar

U moru nezaposlenih koji traže svoje mjesto na tržištu rada, svaka greška vam može umanjiti šanse za pronalaženjem posla.

Ako ste u procesu traženja posla, bitno je znati koje su najčešće greške te pronaći način da ih izbjegnete kako bi vaša potraga imala srećan kraj.

Donosimo tri područja i najčešće greške:

Greške u procesu traženja

Neprisutnost na internetu je velika pogreška. Pretraživanje LinkedIn profila gotovo da je standardna procedura provjeravanja kandidata. Neuspjeh u umrežavanju je takođe ‘teg oko vrata’. Većina ljudi misli da se umrežavanje svodi na to da bitnim ljudima kažete da tražite posao ili im ponudite CV. To je daleko od stvarnosti jer na taj način gubite kontrolu, odnosno čekate da drugi nešto učine za vas.

Greške vezane uz CV

Iz biografije bi trebali izbaciti sve nebitne informacije. Isto tako, nemojte zaboraviti da uvijek morate koristiti ključne riječi iz oglasa za posao.

Greške vezane uz intervju za posao

Prije svega, ni u kojem slučaju nemojte zakasniti. Uvijek postavljajte dodatna pitanja jer to pokazuje kako ste zaista zainterasovani za ponuđenu poziciju. Nemojte navoditi negativne strane bivših poslodavaca i kolega jer ćete djelovati kao konfliktna osoba. Na koncu, nemojte doći nepripremljeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *