“Nafta će pasti na 39 dolara”

Dodajte komentar

Utrkivanja na tržištu nafte će prestati i cijene u Njujorku će pasti na 39 dolara za barel, prognoziraju analitičari banke Goldman Saksa.

Oporavak cijene nafte poslednjih mjesec dana je bio uslovljen tražnjom privatnih investitora, rekao je šef odjeljenja za istraživanje na tržištima sirovina banke Džef Kari u intervjuu Blumbergu.

Pri tome, u svijetu postoji višak ponude, dok se istovremeno, neophodno smanjenje proizvodnje u SAD odlaže.

“Naša ciljana prognoza za naftu je 39 dolara za barel marke WTI i 42 dolara za ‘brent'”, kaže Kari.

Rekordni obimi proizvodnje u SAD u posljednje tri decenije doveli su do viška nafte u svijetu, što je izazvalo pad cijena skoro 50 odsto prošle godine. Kotacije su se prošlog mjeseca približile minimalnim vrijednostima za šest godina, ali su od tada porasle u prosjeku 15 odsto, iako američke kompanije nisu konzervirale dovoljan broj bušotina kako bi usporile tempo rasta proizvodnje u zemlji, smatraju u Goldman Saksu.

Analitičari banke u januaru su pogoršali prognoze cijena nafte marke “brent” za naredno polugodište na 43 dolara za barel, sa 85 dolara, a za cijelu godinu na 70 dolara, sa 90 dolara za barel.

Apriliski fjučersi za naftu “brent” na londonskoj berzi ICE jutros su povećali cene za 0,32 dolara (0,53 odsto), na 60,53 dolara za barel. Cijena fjučersa za naftu WTI za mart u elektronskim trgovanjima na njujorškoj robnoj berzi povećana je za 0,44 dolara (0,86 odsto), na 51,6 dolara za barel, navode agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *