Moody's snizio rejting Raiffeisen Bank Internationala

Dodajte komentar

Agencija Moody's snizila je rejting austrijske banke Raiffeisen Bank International (RBI) za dugoročno zaduživanje s ‘Baa1’ na ‘Baa2’, navodeći kao razlog rizike na ključnim bančinim tržištima u srednjoj i istočnoj Evropi ali i jačanje švajcarskog franka koje poskupljuje povrat odgovarajućih kredita.

Rejting austrijske banke spušten je tako još dublje u razred niskih investicijskih ocjena, na korak od neinvesticionog rejtinga.

U Moody's pritom izdvajaju bančinu procjenu da je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 493 miliona eura, te najavljeno povlačenje iz Poljske i Slovenije i smanjenje rizičnih dijelova poslovanja u Rusiji i još nekim tržištima radi zaštite kapitalnih pozicija.

“Po mišljenju Moody'sa, strateško restrukturiranje donosi sa sobom određene rizike u realizaciji s obzirom na aktuelnu nestabilnost na tržištu i tek će s vremenom polučiti povoljne učinke po kapitalizaciju RBI-ja”, upozorava agencija u izvještaju objavljenom sredinom tjedna.

“Stoga je grupa i dalje ranjiva na rizike pada i oscilacija na ključnim tržištima u srednjoj i istočnoj Evropi i u Zajednici Nezavisnih Država (ZND)”, upozoravaju.

Očekuju da će se RBI idućih godina suočiti sa značajnim pritiscima na kapital i dobit, s obzirom na kontinuirane izazove na ključnim tržištima, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

Kao dodatni izvor pritisaka na bančin kapital navode jačanje švajcarskog franka na početku 2015.

“Jačanje švajcarskog franka od početka 2015. vjerovatno će takođe blago pogoršati kapitalne pritiske”, ističe se u saopštenju. Zbog jačanja franka poskupljuje otplata kredita u francima, podsjeća Reuters.

Iako je deklarisani cilj RBI-jevih planova jačanje kapitalnih zaštitnih mehanizama, “najavljene mjere nose sa sobom rizik po realizaciju uz srednjoročni hotizont do 2017. i povezane su s troškovima restrukturiranja koji uopšte slabe RBI-jev kapacitet za zaradu”, ističu u Moody'su.

“Osim toga će slabljenje rublja rezultirati i značajno nižom zaradom iskazanom u eurima od bančinih aktivnosti u Rusiji, koje inače značajno pridonose RBI-jevoj dobiti”, dodaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *