Putin oživljava Južni tok

Dodajte komentar

Gasovod Južni tok bio je, očigledno, samo prividno mrtav, tvrdi bečki dnevnik “Kurir”, navodeći da Rusi ponovo oživljavaju ovaj projekat.

Rusi to čine, kako navodi list, kroz odvajanje jednog kraka iz crnomorskog gasovoda ka Grčkoj, a zatim dalje ka Evropi.

List ističe da dogovor o alternativi Južnom toku koji je ruski predsjednik Vladimir Putin postigao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdroganom, ima krak koji bi mogao voditi ka Grčkoj odakle bi gas mogao biti “pumpan” i za Evropu.

Neimenovani visoki službenik administracije u Kremlju je ekonomskom listu “Vedomisti” rekao da crnomorski gasovod u Tursku, pod radnim nazivom “Turk Strim”, predstavlja srž projekta, a da su, u daljoj izgradnji moguće “razne lokalne kombinacije”.

Najizvjesnija kombinacija je trenutno delimično povratak Južnom toku, preko Grčke, Srbije ka Mađarskoj, tvrdi “Kurir”, dodajući da odatle treba jedan krak da vodi ka gasnom čvorištu Baumgarten u Austriji.

“Evropi je potreban novi gasovod”, komentarisao je šef OMV Gerhard Rois nove planove. On je dodao da polazi od toga da će biti gradjen novi gasovod, “u jednom ili drugom obliku”.

Takođe i ministar finansija Austrije Rajnhold Miterlener smatra pozitivnim nova razmišljanja, dodajući da je Austrija u osnovi zainteresovana za veću bezbjednost u snabdijevanju kroz diverzifikaciju izvora energije i ruta dostavljanja.

“Kurir” ukazuje da se “Gasprom” u svojim ugovorima sa zapadnoevrospkim klijentima obavezao da će gas dovesti do granice svake od zemalja sa kojima ima sporazum. Za Austriju bi to značilo gasovod do Baumgartena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *