Kraljevska porodica čeka Kraljičinu plažu

Dodajte komentar

Javno preduzeće “Morsko dobro” iz Budve intezivno pregovara sa kompanijom “Rojal grupa” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o usklađivanju ugovora o dugoročnom zakupu Kraljičine plaže, koja se nalazi između Opština Bar i Budva, potvrđeno je Dnevnim novinama u ovom preduzeću.

“Na osnovu zaduženja Vlade CG, naše Javno preduzeće u dužem periodu realizuje aktivnosti vezane za pregovore sa inoinvestitorom Rojal grupom o ugovoru o zakupu morskog dobra na lokalitetu Dubovica na granici opština Budva i Bar. Predmet ugovora j e dugoročan zakup prostora u zoni morskog dobra, uključujici i plažu Perčin Kraljeva plaža sa zapadna strane Rta Čanj rt Kotrobanja, odnosno morskog dobra uz zemljišni kompleks u zaleđu koji je ovaj investitor kupio od Opština Bar i Budva. U pitanju je dugoročan ugovor koji ce saglasno Zakonu o državnoj imovini biti potpisan nakon što na njega da saglasnost Skupština Crne Gore”, kazao je Dnevnim novinama direktor “Morskog dobra” Rajko Barović.

Ko je stvarni investitor

U posljednje vrijeme u medijima se spekuliše ko je stvarni investitor koji želi da kupi zemljište na Dubovici. Nedavno je ambasadorka UAE u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama kazala da se radi o “Rojal grupi” iz Emirata, prestižnoj i poznatoj investicionoj kompaniji koja ima mnogo investicionih projekata u različitim djelovima svijeta. Uvidom u veb-portal Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore vidi se da je kod nas registrovano Društvo sa ograničenom odgovornošću “Queens beach development company” u Podgorici, koje je kćerka firma “Royal grupe”. Izvršni direkor ovog preduzeća je Janko Škuletić, a prema saznanjima DN predsjednik Odbora direktora “Royal grupe” za ovaj dio Evrop e je Salem Al N eyadi.

Naravno, kompanija “Royal group” pripada kraljevskoj porodici iz Abu Dabija i oni čekaju da se konačno riješi priča oko Kraljičine plaže. Od odluke crnogorskog parlamenta zavisi da li će Rojal grupa na prostoru Kraljičina plaža sagraditi ekskluzivni turistički kompleks. Ugovor još nije potpisan jer je manji koalicioni partner u crnogorskoj vlasti SDP tražio veću cijenu zemljišta od 50 eura, koju su procijenili strani i domaći stručnjaci, a tu su i njihove primjedbe na sam tekst ugovora.

Inače, investicija dostiže do 300 miliona eura i biće izgrađen hotel od 100 soba, spa centar, 30 spa vila, privezište za jahte i mnogi drugi sadržaji.

Mnogo se gubi ako sve propadne

Predstavnici opština Budva, Bar, Morskog dobra, Vlade, analitičari smatraju da bi se mnogo izgubilo ukoliko ovaj projekat propadne, odnosno parlament ne podrži sva tri dokumenta koja su vezana za njega, a među kojima je i ugovor o visini cijene.

Na osnovu izvještaja o ekonomskoj isplativosti ovog projekta, koji je uradilo društvo “Pricewaterhouse Coopers” (PWC), opštine Budva i Bar, ali i država Crna Gora, ostvarile bi brojne koristi poput direktnih stranih investicija od oko minimum 180 miliona eura, kvalitetnog unapređenja turističke ponude, izgradnjom komunalne infrastrukture dodatno bi se valorizovali ostali zemljišni kompleksi u vlasništvu opštine Budva, povećala bi se zaposlenost… Uz sve to, u Crnu Goru bi došli novi međunarodno renomirani investitori.

U svakom slučaju do 1. jula je produžen rok za sklapanje ugovora za Kraljičinu plažu, i sve govori da će do potpisivanja sigurno doći.

Svima je poznato ime investitora, nema dileme

“Privatizacija Kraljičine plaže je stvar Vlade Crne Gore i investitora, i nije bila tema diskusije tokom posjete predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE)”, saopštila je nedavno ambasadorka UAE u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama.

Ona je pojasnila da je investitor koji je zainteresovan za privatizaciju Kraljičine plaže, “Royal grupa” iz Emirata, prestižna i poznata investiciona kompanija koja ima mnogo investicionih projekata u različitim djelovima svijeta.

“Ime te kompanije je dato Krivokapiću tokom mog sastanka sa njim”, dodala je Al Ulama.

Zakup na 90 godina čeka Skupštinu

“Budući da se ugovor zaključuje na period od 90 godina, ugovor neće i ne može biti potpisan prije nego što Vlada i parlament Crne Gore daju saglasnost na zaključenje svih elemenata ugovora, pa tako i na cijenu godišnjeg zakupa”, kaže direktor Morskog dobra Rajko Barović.

SDP je postavljala i pitanje da li je zakonski da hotel na Kraljičinoj plaži bude Klupskog odnosno zavorenog tipa. Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu turizma Marko Čanović kaže da član 90 Zakona o turizmu predviđa mogućnost da ugostiteljski objektiu kojima se ugostiteljske usluge pružaju samo određenoj grupi gostiju članovima kluba, mogu biti klupskog tipa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *