Sve češče se koristi beskontakto plaćanje

Dodajte komentar

Evropljani vole da svakodnevno koriste beskontaktna plaćanja bez obzira radi li se o trgovačkim lancima, prodavnicama, parkiralištima, samoposlužnim automatima ili o javnom gradskom prevozu i taxi prijevoznicima.

U posljednjem kvartalu 2014. godine broj beskontaktnih transakcija porastao je za 174% u odnosu na prethodnu godinu, a broj transakcija po korisniku porastao je za više od 20%. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj više od 90% korisnika beskontaktnih kartica izjavilo je da je u potpunosti zadovoljno tim načinom plaćanja, navodi se u sopštenju.

Prosječan bi Evropljanin svoju jutarnju kafu platio kovanicama, ali danas postoji puno lakši i sigurniji način plaćanja. Budući da su beskontaktna plaćanja moguća na preko 3 miliona prodajnih mjesta u svijetu, što predstavlja rast od 56% u odnosu na prethodnu godinu, plaćanja beskontaktnim karticama, mobilnim telefonima ili drugim uređajima su pristupačnija nego ikad.

Evropljani sve više prihvataju beskontaktni način plaćanja: U Češkoj je 25% transakcija MasterCard® i Maestro® karticama beskontaknto, na prodajnim mjestima ovlaštenih trgovaca. Sličan trend možemo vidjeti i u Poljskoj (33%), Mađarskoj (18%) i Slovačkoj (17%).

Prema podacima koje je objavila “The UK Card Association” (Udruženje kartičara Ujedinjenog Kraljevstva), potrošnja beskontaktnim karticama se utrostručila te dostigla rekordan iznos u Ujedinjenom Kraljevstvu u vrijednosti od 2,32 milijarde funti u 2014.

MasterCard i Maestro beskontaktne kartice dostupne su u 38 zemalja Evrope (ukupno 68 zemalja svijeta). Izdato je preko 5 miliona beskontaktnih MasterCard i Maestro kartica i to u: Austriji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Rusiji, Turskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. U Njemačkoj, Poljskoj, Španijii Ujedinjenom Kraljevstvu 73% korisnika kartica smatra kako su plaćanja preko mobilnih telefona najugodniji način plaćanja. Više od 42% Poljaka želi da beskontaktno svojim pametnim telefonima.

Javni prevoz je doprinio širenju beskontaktnih plaćanja. U Londonu je milionima korisnika pružen jednostavniji i ugodniji način prevoza nakon što je Trasport for London (TfL) u septembru 2014. uveo beskontaktna plaćanja.

Od tada je preko 40 miliona putnih karata plaćeno beskontaktnim karticama ili drugim uređajima za beskontaknta plaćanja, što čini gotovo 12% takozvanih Pay as You Go putovanja. Korisnici podzemne željeznice u Sankt Peterburgu takođe više ne moraju kupovati karte za prevoz budući da svoju vožnju mogu platiti beskontaktno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *