“Švajcarci” na tri dijela ustavni

Dodajte komentar

Zakonodavni odbor jednoglasno je usvojio Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji su podnijeli poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Medojević je prilikom obrazlaganja zakona kazao da je nepošteno da klijent koji je uzeo kredit snosi sve posledice kursnih razlika.

Prema predlogu zakona, kredit bi se prebacio u eure, a razliku u kamatama platili bi solidarno država, banka i klijenti.

– Ni Vlada se nije zaštitila od kursnih razlika prilikom uzimanja kredita za autoput, pa već sada treba da vratimo 105 miliona više od dogovorene cijene. Ali tu razliku neće plaćati ministar ili DPS i SDP, već svi građani. Postoji ustavni osnov za ovaj zakon, jer niko nije kriv, a stvorila se šteta, rekao je Medojević i dodao da su klijenti Hipo Alpe Adrija banke, koji su dizali kredite u francima, dovedeni u zonu dužničkog ropstva.

– Redovno otplaćuju obaveze, a dug raste – naveo je Medojević.

Prethodno su članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet odložili izjašnjavanje o predloženom zakonu do dobijanja izvještaja Zakonodavnog odbora o ustavnosti i mišljenja Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *