Ovo je zapravo najvažniji čovjek Applea

Dodajte komentar

Apple ne dozvoljava medijima često da dolaze u sjedište u Kupertinu, a naročito ne da provode vrijeme s nekim od najznačajnijih ljudi u toj kompaniji.

Ipak, krajem prošle godine tim New Yorkera posjetio je vjerovatno najvažnijeg čojveka u Appleu – direktora dizajna Džonija Ajva koji je za njih govorio o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Applea.
Njegova veza sa Stivom Džobsom.

Kada se Džobs vratio u Apple 1997. Ajv je već imao spremnu pismenu ostavku u džepu. Pretpostavljao je da će Džobs dovesti novog direktora dizajna, ali se ispostavilo da će njih dvojica zajedno napraviti neke od najboljih proizvoda u istoriji kompanije.

Iako su imali odličnu saradnju, Ajv se nije uvjek slagao sa Džobsom. Početkom novog vijeka, Ajv je želio da iPad bude predstavljen pre iPhonea, ali je Džobs to odbio.

Smatrao je da će smartfon biti poznata forma korisnicima koja će ih uvesti u koncept touchscreena.

Apple je razmatrao pravljenje većeg iPhone 4
Apple je predstavio “velike” iPhone uređaje krajem prošle godine, ali je kompanija originalno planirala da predstavi veće modele još 2010. Ajv i njegov dizajnerski tim osmislili su veći iPhone 4, ali on nikad nije ugledao svijetlo dana, jer je delovao “nezgrapno” i “glomazno”.

Tek posle tri godine Ajv je uspio da ubijedi rukovodstvo u prednosti većeg telefona. Inače, u početku je želio da iPhone 6 Plus ima ekran od 5,7 inča, ali se kasnije ipak predomislio.

Džoni Ajv i Tim Kuk smatraju da Google Glass nema budućnost
Dva najvažnija čovjeka Applea ne vole Google Glass. Ajv je rekao da se stvari nalaze na pogrešnom mjestu čim je prvi put vidio taj uređaj i složio se s Kukom da su suviše upadljive.

O Apple Watch projektu
U intervjuu je potvrdio tri stvari. Prvo, Apple Watch je oduvijek trebalo da ima četvrtast oblik, zbog funkcija u listama, ali i zato što “krug nema nikakvog smisla”.

Drugo, sat je u procesu razvoja još od 2011. nakon što je sam Ajv ubijedio ostatak kompanije da je to dobra ideja.

Na posljetku, priznao je da je potrebno još raditi na tom uređaju.

Ratovi zvezda
Ajv je bio jedna od osoba koje su dizajnirale novu svjetlosnu sablju u posljednjem u nizu filmu “Star Wars”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *