Zašto Voren Bafet izlazi iz posla sa naftom?

Dodajte komentar

Kompanija milijardera Vorena Bafeta “Berkšir Hatavej” prodala je sav udio koji je imala u energetskom gigantu “Ekson mobajl” za 3,74 milijardi dolara.

Bafetova firma se “riješila” svojih 41 miliona akcija u prilično neuobičajenom potezu, s obzirom na to da je ušla u “Ekson” prije samo dvije godine.

Energetska kompanija je u prethodnih šest mjeseci, u danima sunovrata cijene nafte, bilježila bolje rezultate od konkurencije i vrijednost akcija je pala za samo 15 odsto, pa ostaje nejasno zašto se Bafet odlučio na ovaj manevar.

Kako piše “Njujork tajms”, nije poznato da li je “Berkšir” uspio da svoju investiciju naplati i izađe ovog posla sa nekim plusom.

“Bafet je pažljiv investitor i uvjek treba imati u vidu da su se dionice Eksona veoma dobro držale tokom krize na naftnom tržištu”, kaže analitičar Pavel Molčanov.

Kompanija “Ekson mobajl” nije željela da komentariše ovu transakciju.

Istovremeno, Bafetova kompanija je kupila pet odsto akcija proizvođača poljoprivredne opreme “Džon Dir”, još 4,7 miliona dionica kompanije “21st Century Fox”, kao i još 8,4 milona dionica kompanije “Restorant brends internešnel”, pod čijim okriljem rade restorani “Burger king” i “Tim Hortons”.

U posljednjem kvartalu, povećan je udio i u još nekoliko velikih kompanija kao što su IBM i Dženeral motors, a prodate su akcije naftne kompanije KonokoFilips.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *