Soros seli investicije u Evropu i Aziju

Dodajte komentar

Soros Fund Management, porodična kompanija milijardera Georga Sorosa, smanjila je ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama i okrenula se globalnim tržištima.

Soros, koji upravlja imovinom od 30 milijardi dolara, usmjerio je oko dvije milijarde u kompanije na evropskom i azijskom tržištu.

Prinos im je prošle godine iznosio oko 8 odsto, dok su u ovoj godini do sada ostvarili porast od 1,5 odsto, saznaje Bloomberg iz neimenovanog izvora, jer podaci nisu objavljeni pošto se radi o privatnoj firmi.

I ostali veći ulagači takođe polako sele ulaganja na ostala tržišta, što je podstaknuto padom cijena nafte koji je uticao na poslovanje energetskih firmi.

Osim toga, velika su očekivanja od programa kupovine obveznica Evropske centralne banke, a očekuju se i solidne zarade evropskih kompanija.

Appaloosa Management smanjio je izloženost američkim dionicama u posljednjem kvartalu 2014. za 2,74 milijarde dolara, što je pad od 40 odsto. Moore Capital management imao je u američkim dionicama 2,3 milijarde dolara, što je smanjenje od 25 procenata u odnosu na septembar prošle godine.

Indeks evropskih deonica Stoxx Europe 600 u januaru je zabilježio najveći rast od 1989. i porastao je za 7,3 odsto, dok je od početka godine njegova vrijednost viša za 11 odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *