Poboljšajte svoju energiju u sedam koraka

Dodajte komentar

Da li se i vama povremeno dešava da ste mrzovoljni, umorni, bez energije i volje? Svako je, barem ponekad, iskusio ovaj osjećaj koji uzrokuju brojne životne okolnosti – nekvalitetan san, nepravilna ishrana, brz tempo života, stres, obaveze.

Kardiolozi savjetuju sedam osnovnih načina za pospješivanje energije, a vi ne morate primjenjivati svih sedam da biste vidjeli i osjetili prve promjene u svom ponašanju i razmišljanju.

1. Unosite više magnezijuma

Uravnotežena ishrana i vitamini mogu vam pomoći da dobijate više energije, ali ako i dalje primijetite da niste na zavidnom nivou – mogući problem leži u nedostatku magnezijuma. Ovaj mineral pokreće više od 300 biohemijskih reakcija u organizmu, pretvarajući glukozu u energiju. U svoju ishranu uvrstite veći unos badema, lješnika, oraha, integralnih žitarica (posebno mekinja i pahuljica), ribe.

2. Šetajte

Stručnjaci kažu da povećanje fizičke aktivnosti (naročito šetnja) podiže energiju. Dovoljno je da svaki dan brzim ili umjerenim tempom šetate od 10 do 20 minuta, i održaće te visok nivou energije u naredna dva do tri sata.

3. Popodnevni san

Istraživanja pokazuju da pretrpavanje informacijama može biti kobno za naš um i energiju. Ali, studije rađene od strane Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje sugerišu da jednočasovni san ne samo što poništava moždani zamor, već pomaže i da bolje upamtite ono što ste naučili.

4. Ne preskačite nijedan obrok

Prema istraživanjima, ljudi koji redovno doručkuju, imaju bolje raspoloženje i više energije u toku dana. Ukoliko ne uzimate obroke na vrijeme, narušavate prirodni balansirani ritam koji nepovoljno utiče na cijeli organizam.

5. Smanjite stres i naučite kako da se nosite sa ljutnjom

’Jedan od najvećih ’usisivača’ vaše dobre energije je stres’, kaže psiholog Paul Baard. Stres se javlja kao posljedica anksioznosti, a anksioznost upija veliki dio energije iz organizma. Čak i ako provodite cijeli dan u krevetu, smatra Baard, stres vas poput brige ili strah, može psihički i fizički značajno zamoriti – stoga probajte da se fokusirate na lijepe, pozitivne stvari koje neće remetiti vaš unutarnji balans, umjesto što dopuštate svakodnevnim situacijama da vas nadjačaju. Upamtite i da su uzroci koji vam stvaraju anksioznost, često iracionalni.

6. Pijte više vode, a manje alkohola

Da li ste znali da žeđ može da se javi kao znak umora? Hidratacija organizma iznuta je posebno važna nakon treninga, kada vaše tijelo žudi za tečnošću. Osim toga, smanjite unos alkohola u večernjim satima, jer dok će vam u ​​početku pomoći da zaspite, kasnije će vas ometati u snu, čak i ako spavate punih osam sati.

7. Moćna užina

Moćna užina je kombinacija proteina, malo masti i malo vlakana – poput kikirikija, krekera ili jogurta sa šakom oraha. Ugljeni hidrati daju brz eliksir, protein čuva energiju, a masti je održavaju da traje. Praktikujte ovu zdravu užinu 2-3 puta na dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *