Izraelskom premijeru preti skandal zbog troškova

Dodajte komentar

Samo mjesec dana prije opštih izbora, izraelski premijer Benjamin Netanijahu suočio se sa novim skandalom, nakon što je državni kontrolor objavio danas da se prekomjerno trošilo na premijerove rezidencije.

Netanijahuova supruga Sara se u isto vrijeme suočila s novim kritikama da je sitničava i mogućom optužbom za bezbjednosni prekršaj nakon što se na jednom video snimku žalila na oronulu kuhinju u zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu.

Netanijahuovi protivnici inače pokušavaju da prikažu kako živi raskošno i da nema osjećaja za probleme prosečnih Izraelaca.

Njegovi saveznici su te optužbe ljutito odbacili, označivši ih nastojanjima da se skrene pažnja s ozbiljnih izazova koji se tiču bezbjednosti zemlje.

Kontrolor Josef Šapira je u svom izvještaju naveo velike sume javnog novca potrošene na hranu, namještaj i održavanje bašti u zvaničnoj rezidenciji supružnika Netanijahu i njihovog privatnog doma u gradu Cezareji na obali Sredozmenog mora.

Takođe je navedeno da je Sara Netanijahu sebi uzimala depozit od vraćenih boca kupljenih za zvanične večere i ručkove.

Netanijahovi su i ranije bili izloženi takvim kritikama, podsjeća Asošijeted pres i dodaje da je Netanijahu poznat kao ljubitelj cigara i konjaka u društvu, dok je njegova supruga na udaru zbog skupih navika i navodnog nasilnog ponašana prema posluzi.

Supružnici optužuju izraelske medije za lov na veštice protiv njih. U izdatom saopštenju Netanijahu je rekao da poštuje nalaze kontrolora i obećao da će primijeniti preporuke kako bi se uzaludni troškovi smanjili. U isto vrijeme on je kritikovao medijsku kampanju, za koju je rekao da pokušava da ga zbaci s vlasti.
“Apsolutno ne postoji indikacija ni o kakvom napadu na javni itnegritet i sigurno nema indikacije o bilo kavom kriminalnom prestupu”, rekao je on.

Bivši član posluge podnio je tužbu u kojoj tvrdi da se prema njemu nisu odnosili kako valja i da ga je Sara Netanijahu verbalno maltretirala.

Meni Naftali kaže da ga je ona nazvala u tri sata noću da se žali kako je kupio mlijeko u plastičnoj kesi umesto u tetrapaku. U drugom slučaju ga je grdila što je cvijeće u vazi staro jedan dan.

Netanijahu je rekao da su troškovi značajno opali u dvije godine posle odlaska Naftalija, za koga je rekao da je bio ogorčen bivši javni službenik.

Tokom godina objavljivani su izvještaji u visokoj cijeni održavanja rezidencija, čišćenja, namještaja, odeće i šminke, kao i 127.000 dolara iz javnih fondova potrošenih na specijalnu kabinu za spavanje u avionu.

Izbili su na videlo i pretjerani troškovi za mirišljave svijeće i sladoled s ukusom pistaća. Petnaestominutni video snimljenim sa ciljem da se vidi kako Netanijahuovi ne žive raskošno postavljen je na Fejsbuk u petak, nekoliko dana prije izvještaja kontrolora.

Na snimku Sara Netanijahu otkriva dizajneru entirijera Mošiku Galaminu skroman dom u kome su oštećena vrata i prozori, tepisi izvecani, lampe prašnjave i kako se guli farba sa zidova.

Ona naglašava kako nisu imali novca da urede rezidencju za posjetu predsjednika SAD Baraka Obame koji je morao da sjedi na kauču umrljenom kafom.

Galamin, voditelj popularnog TV šoa o preuređenju domova, rekao je da je on finansirao snimanje, što su opozicioni poslanici označili kršanjem zakona o finansiranju izraelskih kampanja.

Bivši šef izraelske bezbjednosne službe Šin bet je film označio ozbiljnim kršenjem bezbjednosti, dodavši da bi terorističke grupe platile veliku sumu da dođu do takvog uvida u dom izraelskog premijera. Možda ironično ili ne u pozadini snimka čula se muzika iz serije Kuća karata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *