Britanija: Nezaposleni će raditi – ali bez plate

Dodajte komentar

Britanski premijer Dejvid Kameron želi da „pomogne mladima da razumiju da socijalna pomoć nije jednosmjerna ulica“ tako što će od njih tražiti da je zarade.

Konzervativci pripremaju nove zakonske izmjene kojima je predviđeno da mladi nezaposleni ljudi, koji duže od šest mjeseci nemaju posao, ne školuju se i nisu u procesu obuke za posao, obavljaju neplaćene poslove kako bi mogli da dobijaju predviđenu socijalnu pomoć.

To znači da će mladi nezaposleni Britanci stari između 18 i 21 godine morati da nedjeljno upišu najmanje 30 sati društveno korisnog rada i da provedu još deset sati u potrazi za poslom.

Kako je navedeno, poslovi bi bili najrazličitiji – od pripremanja jela za stare, do rada u dobrotvornim organizacijama.

„Cilj reformi je da pobjedimo dugoročnu nezaposlenost kod mladih, ali i da pomognemo mladeži da shvati da socijalna pomoć nije jednosmerna ulica“, rekao je Kameron.

Promjene su dio dugoročnog ekonomskog plana aktuelnih britanskih vlasti, a kako kažu iz Kameronove partije „nije u pitanju samo ušteda novca“.

„Želimo da mijenjamo živote, da ova zemlja postane zemlja koja nagrađuje rad i koja daje svima jednaku šansu za bolju budućnost. Želimo da mladi preduzmu nešto povodom sopstvenih života. Naš cilj u sljedećem sazivu parlamenta je da potpuno riješimo nezaposlenost kod mladih. Želimo da stanemo na kraj dobro poznatom putu, koji mlade vodi od kapija škole, preko zavoda za zapošljavanje, do života od socijalne pomoći“, poručuju konzervativci.

Cilj ovih mjera je da „mladi steknu radno iskustvo, ali i radnu disciplinu i osjećaj za odgovornost svakodnevnim pojavljivanjem na poslu“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *