Zbog ove aplikacije krađa telefona se ne isplati

Dodajte komentar

Kill Switch je komad softvera instaliran na novije pametne telefone koji vlasniku omogućava daljinsko onesposobljavanje uređaja nakon gubitka ili krađe.

Korisnik ima mogućnost brisanja svih privatnih podataka, a ponovno otključavanje telefona moguće je samo uz ličnu lozinku bez koje telefon ostaje beskoristan.

Smartfoni koji stižu s Kill Switchem, sve su rjeđe meta lopova. Od uvođenja spomenute mogućnosti na nove mobilne uređaje broj ukradenih smartfona u stalnom je padu. Do ovog zaključka došlo se istraživanjem koje je sprovedeno u tri velika grada od kojih je London zabilježio pad od 50%, dok je broj krađa smartfona u San Franciscu i New Yorku smanjen za 40, odnosno 25%.

Podatci se odnose na period od 12 mjeseci nakon uvođenja Kill Switcha i dokaz su da apeli policije i gradskih vlasti u spomenutim gradovima nisu bili uzaludni. Kao rezultat ovako pozitivnih pomaka očekuje se uvođenje zakona koji bi mogli natjerati sve proizvođače smartfona da svoje uređaje opreme Kill Switchem i tako zaštite krajnjeg potrošača od neugodnih situacija, bar što se krađe tiče.

Kill Switchevi su se na Appleovim smartfonima pojavili još u septembru 2013. godine, Samsung ga je slijedio u aprilu 2014. godine, a Google ga je učinio standardom na svojim uređajima s objavom Lollipopa. Microsoftovi uređaji zasad su nezaštićeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *