Prvi metri kabla položeni u more

Prva cijev kroz koju će prolaziti električni kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju postavljena je juče u more u blizini Peskare, javio je italijanski list Il Ćentro. Radi se o cijevi dužine 500 metara, koja je, uz pomoć broda, postavljena 400 metara od obale.

Taj je posao urađen u saradnji sa lučkom upravom, koja je zadužena za kontrolu lučkog akvatorijuma. Radovi na postavljanju kabla počeli su u januaru. Taj posao, koji radi kompanija Terna, podrazumijeva ne samo postavljanje kabla, koji će biti energetska veza između dvije države, nego i izgradnju postrojenja za konverziju energije, kao i kopnenog dijela dalekovoda dužine 70 kilometara. Gradnja konvertorske stanice i dalekovoda od Tivta do Pljevalja planirana je i na crnogorskoj strani.

Kompanija Terna će gradnju kabla do Tivta platiti 780 miliona eura, a obezbijeđen je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj. Ta banka učestvuje i u kreditiranju dalekovoda u Crnoj Gori, koji će zajedno sa postrojenjem za konverziju električne energije koštati 120 miliona eura.

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.