Njemačka u sve većim problemima sa imigrantima

Dodajte komentar

Plan njemačke vlade da izađe na kraj sa lavinom kosovskih izbjeglica ima u praksi puno problema, piše magazin “Fokus” i prenosi mišljenje eksperata da je odluka o tome da se za 14 dana riješe pojedinačni zahtjevi potpuno nerealna, kao i da predlozi o proglašenju Kosova zemljom sigurnog porekla, takođe, izazivaju sumnju u uspjeh.

Šef poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Volker Kauder iz Hrišćansko-demokratske unije, kancelara Angele Merkel, rekao je da će stihijsko useljavanje u Njemačku rasti sve dok se azilanti ne budu konsekventno vraćali u zemlje porekla i izrazio sumnju u to da će biti bolje, ako Berlin proglasi Kosovo sigurnom zemljom.
“Prvo moramo u svoje domovine protjerati one podnosioce zahtjeva za azil iz zemalja sigurnog porekla, koji u Njemačkoj ne mogu dobiti status azilanta. Nije od koristi ako mi jednu za drugom zemljom proglašavamo za zemlju sigurnog porijekla, a onda ne protjerujemo (odbijene)”, rekao je Kauder za “Rajniše post”.

Berlin se već mjesecima suočava sa lavinom kosovskih azilanata, čiji boravak finansijski opterećuje njemačku državu, gradove i opštine.

U traženju rješenja za taj problem, iz Berlina je, između ostalog, ovih dana predloženo ubrzanje i skraćenje postupka, pružanje policijske podrške policajcima na srpsko-mađarskoj granici, ali i da se jasno razbiju lažne nade azilantima-što sve,  kako prenose mediji, sa sobom nosi praktične probleme.

Predstavnici njemačke države se trude da razbiju priče na Kosovu o tome da u Njemačkoj azilante, navodno, čekaju “ružičasti svijet”, radno mjesto i bolji život, i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Emili Haber, kao i šef Saveznog zavoda za migracije i izbjeglice Manfred Šmit su u izjavama kosovskim medijima pojašnjavali kao funkcioniše njemačkim azilantski sistem.

Oni su, podsjećaju mediji, ukazali da praktično niko sa Kosova ne dobija azil u Njemačkoj i da za to nema ni najmanje šanse. Nemačka je, takođe, poslala svoje policajce na srpsko-mađarsku granici, a pri tom su planirane i zajedničke mađarsko-austrijsko-njemačke policijske kontrole u vozovima na liniji Budimpešta-Beč-Minhen, prenose mediji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *