Ciaxabank za milijardu eura preuzima Banco BPI

Dodajte komentar

Caixabank, treća najveća španska banka, u utorak je predala ponudu za preuzimanje 55,9 posto dionica portugalskog Banco BPI-a.

Ta španska banka ima ambiciju da postane najveći zajmodavac u regiji Pirinejskog poluostrva, dok za preuzimanje BPI-a nudi 1328 eura po dionici što je premija od 28 posto u odnosu na tržišnu cijenu.

Spomenuta cijena znači da bi cijela transakcija mogla vrijedjeti oko 1,09 milijardi eura, piše Wall Street Journal. Ponudu za preuzimanje više od polovine BPI banke sada mora da odobri skupština akcionara.

Poput i ostalih portugalskih banaka, BPI se bori s narušenom profitabilnošću usljed teške makroekonomske situacije. Podsjetimo, Portugal je 2011. od Evropske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda tražio hitnu pomoć za spas ekonomije.

Recesija je rezultirala poskupljenjem izvora finansiranja za banke, no BPI se pokazao otpornim i ove godine bi već trebalo da bude profitabilan, tvrde analitičari. U proteklom kvartalu zabilježio je gubitak od 47 miliona eura.

Uspije li preuzimanje, BPI će vrlo brzo postati najveća banka u Portugalu, dok će Caixabank pojačati prisutnost u cijeloj regiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *