Tako se to radi: Strani investitor kažnjen jer nije zaposlio obećani broj rasnika

Dodajte komentar

Državni podsticaji za preduzetnike da zapošljavaju nove radnike u Srbiji sigurno je dobra ideja za smanjenje nezaposlenosti, ali u praksi se pokazuju manjkovosti tog sistema.

Naime, italijanska kompanija Lames sljedećeg mjeseca gradu Sremskoj Mitrovici mora uplatiti penale od 222.000 eura zato što nije zaposlila obećanih 225 radnika.

Lames je u tzv. radnoj zoni Sever, pokraj autoceste, od grada besplatno dobio oko pet hektara zemljišta za izgradnju pogona na površini od 7200 kvadratnih metara, a zauzvrat se obvezao na to da će zaposliti 225 radnika, piše novosadski Dnevnik. Pritom je država za svako novo radno mjesto italijanskoj kompaniji osigurala podsticaje od 7000 eura. Međutim, na temelju obrazaca Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje utvrđeno je da Lames nema 225 radnika već 106 pa u gradski proračun mora uplatiti odštetu koja je, ipak, nekoliko puta manja od podsticaja za 119 radnika koji “nedostaju”.

Italijanska Lames grupa proizvodi električne dizače za automobilske prozore za velika imena svjetske autoindustrije kao što su Fiat, Ferrari, Maserati, Peugeot i Citröen. Krajem 2011. godine Lames je potpisao sporazum o izgradnji fabrike u Sremskoj Mitrovici. Predstavnici Lamesa očitu prevaru u Srbiji pokušavaju opravdati na najjednostavniji način – ekonomskom krizom. Tvrde, ipak, da neće odustati od proizvodnje Sremskoj Mitrovici jer “vjeruju da će doći do poboljšanja ekonomske situacije” te da će moći zaposliti sve radnike za koje su dobili podsticaje.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović potvrdio je da je potpisan protokol o izmirenju obveza s Lamesom i da će kopmanija uskoro morati uplatiti penale u gradski proračun. Preme njegovim riječima, grad je spreman podsticati investitore “ali ne na štetu gradskih interesa”.

– Svi koji ne ispunjavaju svoje obveze moraju snositi sankcije – uvjeren je gradonačelnik. Njegova ljutnja posve je opravdana jer je osnovni motiv grada u ovom poslu s italijanskom kompanijom bio upravo taj da što više radnika nađe novi posao, uostalom zbog toga su Lamesu i osigurali sve uslove da bi mogao početi s proizvodnjom i da bi imao dovoljno novca za redovnu isplatu plata zaposlenima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *