Ove godine na naplatu stiže skoro 400 miliona eura duga

Dodajte komentar

Crna Gora će u 2015. godini otplatiti skoro 400 miliona eura dugovanja, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

– U skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu otplata duga ukupno iznosi 398,3 miliona eura. Naime, otplata glavnice rezidentima planirana je u iznosu od 46,7 miliona, dok otplata glavnice nerezidentima broji 317,8 miliona. Osim toga, u zbir otplate duga ulazi i otplata obaveza iz prethodnog perioda, i to 33,8 miliona eura – kazali su u Ministarstvu finansija.

Otplata obaveza iz prethodnog perioda

Najveći teret naše države prema nerezidentima pada na otplatu euroobveznica. U 2015. Crna Gora će otplatiti dug za euroobveznice u iznosu od 154,36 miliona eura. Takođe, biće otplaćeno i 38 miliona švajcarskoj Credid Suisse banci, zatim 35,2 miliona američkoj investicionoj banci, te njemačkoj Deutsche banci 30 miliona eura.

– Obaveze prema rezidentima se u najvećoj mjeri odnose na kreditne aranžmane, vezane za infrastrukturne projekte kao i za potrebe finansiranja budžeta, sa Erste bankom, Societe Generale bankom i CKB bankom – saopštili su u Ministarstvu finansija.

Shodno budžetu za ovu godinu, predviđena je i otplata obaveza iz prethodnog perioda.

– Predviđeni iznos za otplatu ovih obaveza se odnosi na isplatu stare devizne štednje, a uključuje i otplatu duga u iznosu do 15 miliona eura za projektovanu sudsku naplatu – ističu u Ministarstvu.

Moguće novo emitovanje obveznica

Crna Gora je 2010. godine po prvi put izdala euroobveznice, i to u iznosu od 200 miliona eura, sa rokom dospijeća od pet godina, uz kamatnu stopu od 7,875 procenata. Naredne godine naša država je ponovo emitovala euroobveznice u iznosu od 180 miliona eura, sa kamatnom stopom 7,25 posto, takođe sa rokom dospijeća od pet godina. U toku 2014. godine izvršena je nova emisije obveznice, u ukupnom iznosu od 280 miliona eura, od čega se oko 84 miliona odnosilo na refinansiranje obveznica iz 2010. i 2011. godine.

– Kako u toku 2015. godine dolazi na naplatu 154,36 miliona eura, po osnovu obveznica iz 2010. godine, Ministarstvo finansija razmatra mogućnost još jedne emisije na međunarodnom tržištu. Vlada Crne Gore nastoji da minimizira pritisak na javne finansije, kroz opreznu i odgovornu fiskalnu politiku, usmj erenu prvenstveno na konsolidaciju javnih finansija, koja doprinosi smanjenju najvećih fiskalnih ranjivosti (deficita i javnog duga) i proširenju prostora za dalje snaženje konkurentnosti. Očekujemo da nova obveznica bude značajno jeftinija od 7,85 što će direktno smanjiti troškove finansiranja – zaključili su u Ministarstvu finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *