Kinezi traže veće kuće u zakup

Dodajte komentar

Kako značajne investicije utiču na cijene nekretnina, njihovog izdavanja i prodaje? Da li će skori dolazak nekoliko hiljada kineskih radnika uticati na povećanje cijena rentiranja stanova? Da li će se gradnja infrastrukture za postavljanje energetskog podvodnog kabla između Tivta i Peskare odraziti na pomenuto tržište?

Podsjetimo, prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu prošle godine je iznosila oko 1.120 eura. U tom kvartalu u Crnoj Gori su prodata 172 stana u novogradnji. Od toga, samo u Podgorici čak 126, u Baru 26, a u Budvi samo  i u Nikšiću – jedan stan. Najveća prosječna cijena kvadrata u novogradnji u istom periodu tada je ugovorena u Budvi i to 1.770 eura za metar kvadratni. Slijede Podgorica sa 1.080 eura, Bar sa 1.060 eura i Nikšić sa 595 eura po metru kvadratnom.

U građevinskim kompanijama računaju da bi “zahuktavanjem” velikih infrastrukturnih projekata, prije svega gradnje dionice autoputa Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa i postavljanjem energetskog podmorskog kabla između Tivta i Peskare, moglo doći do poskupljenja kvadrata kuća ili stanova  zbog “ulaska” novog kapitala i povećane tražnje. S druge strane, u specijalizovanim agencijama za promet nekretnina ne očekuju rast cijena nekretnina za izdavanje, jer je tržište trenutno prezasićeno kućama i stanovima koje se nude pod kiriju, tako da ni pojačana tražnja, kako  smatraju, ne bi mogla “pogurati” cijene naviše.

Kineska “izvidnica” u luksuznom naselju Gorica C: Vlasnik podgoričke agencije za promet nekretnina “Wish Montenegro” Miomir Jovović izjavio je za Portal Analitika da ne očekuje rast cijena nekretnina za iznajmljivanje ni nakon pokretanja infrastrukturnih projekata. On je pojedinim direktorima i inžinjerima kineskih firmi koje će graditi autoput već iznajmio kuću u podgoričkom elitnom naselju Gorica C. “To je, da tako kažem, izvidnica, koja će voditi poslove iz Podgorice”, objašnjava Jovović i nastavlja:

“Kinezi traže veće kuće, u kojima mogu smjestiti što više ljudi. U mojoj agenciji cijene nekretnina za rentiranje se kreću od 250 eura za garsonjere i jednosobne stanove, pa naviše, zavisno od kvadrature, lokacije i opremljenosti”, precizira sagovornik Portala Analitika, čija se agencija prvenstveno bavi izdavanjem kuća i stanova u Podgorici.

Kad stignu radnici iz Kine i počnu radovi na dionici Smokovac-Mateševo potražnja za stanovima i kućama za rentiranje svakako će biti veća ali, Jovović pretpostavlja da se cijene zakupa neće mijenjati. “Trenutno je ponuda za izdavanje nekretnina tako velika, da ne smatram realnim  značajnije korekcije cijena naviše ni nakon dolaska kineskih radnika”, zaključuje Jovović.

Tražnja “diktira” cijene: Danilo Dano Petrović, vlasnik građevinske kompanije “Cijevna komerc” je u izjavi Portalu Analitika takođe ocijenio da zbog velike ponude na tržištu cijene rentiranja neće rasti, ali smatra da bi u slučaju povećanje tražnje mogle porasti cijene nekretnina za prodaju.

“Svaka veća investicija, uključujući i one u infrastrukturu, na malo tržište, kakvo je crnogorsko, se odražava. Ako bude povećane tražnje za kupovinu nekretnina njihove cijene će porasti, i to je logično. Kamo sreće da banke nude stambene kredite po dva ili tri posto, pa da podstanari mogu da kupe kuću ili stan i plaćaju rate, a ne kiriju”, kazao je Petrović.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić podvukao je da novi investitori iz inostrastva mogu povećati tražnju za nekretninama, objašnjavajući da je domaća tražnja isključivo vezana za bankarske kredite. Što se cijena izdavanja tiče, sagovornik Portala Analitika smatra  da bi dolazak kineskih radnika mogao povećati cijenu rentiranja, ali ne u značajnoj mjeri. Tim prije što se radnici smještaju organizovano, u blizini gradilišta.

“Pošto će početkom gradnje autoputa postojati potreba za smještajem radnika, za očekivati je da će tražnja za izdavanjem stambenog prostora biti povećana. Vjerujem da će kineski radnici biti organizovano smješteni u blizini gradilišta i to prvenstveno u iznajmljenim prostorima slabijeg komfora  skromnijih cijena. Kineski radnici ovdje dolaze da rade, a ne da komforno borave kod nas”, konstatovao  je Lekić.

Ništa od novog investicionog buma: On je podsjetio da su u vrijeme investicionog buma, nakon sticanja državne nezavisnosti, cijene nekretnina “poletjele” zbog povećanje tražnje, ali smatra da se sada to neće ponoviti.

“To je bilo moguće u vrijeme kada su se nekretnine prodavale Rusima, Ircima i drugim strancima, tražnja je rasla i cijene su stoga porasle. Sada se, međutim, to neće desiti”, kaže sagovornik Portala Analitika. On, međutim, posebno interesantnim smatra odgovor na pitanje  kako će građevinska operativa podnijeti nove poreze na neuseljene i neprodate stanove i koliko će to opteretiti cijenu novih stanova.

“Vrijeme izgradnje stanova za tržište je prošlo i za očekivati je da se prvo prodaju gotovi stanovi po nižim cijenama od aktuelnih, jer čekanje na kupca košta i stoga očekujem izvjestan pad cijena stanova na tržištu”, rekao je Lekić.

Generalno, lani su cijene nekretnina smanjene za oko 10 odsto u odnosu na 2013, dok su u odnosu na 2007. i početak investicionog buma cijene kuća i stanova niže za 30 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *