Euro ojačao pred ključni sastanak o grčkim dugovima

Dodajte komentar

Kurs eura je danas blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči ključnog sastanka ministara finansija eurozone na kojem ulagači očekuju da će se postići konsenzus oko rješavanja pitanja grčkih dugova.

Euro je tako prema američkoj valuti ojačao za oko 0,3 posto, na 1,1421 dolara. U odnosu na jen nije, pak, zabilježio značajnije promjene u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog trgovinskog dana, dok je prema funti ojačao 0,2 posto.

Jedinstvena valuta postojano je jačala tokom proteklih mjesec dana, koji je obilježio zastoj u pregovorima između nove grčke vlade na čelu s Aleksisom Ciprasom i međunarodnim kreditorima u Evropi i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Analitičari su zasad skloniji izostanak većih talasa prodaje jedinstvene valute pripisati povjerenju da će ministri iznaći načine da udovolje komplikovanim političkim agendama obiju strana.

“No, sve može brzo naopako krenuti što se tiče eura ako danas ne bude dogovora. Većina na tržištu očekuje da će se nekakav sporazum postići do kraja nedelje. No, mišljenja smo da ako danas izostane dogovor i sat počne otkucavati, tada bi euro mogao postati pojačano ranjiv”, kazala je Susanne Galler, valutna analitičarka u tvrtki Jefferies u Londonu.

Kurs dolara pritom je oslabio i 0,1 posto prema jenu, skliznuvši na 118,65 jena, pa se tako drži i dalje ispod najviše nivoe u mjesec dana od 120,48 jena, na koju se popeo sredinom prošle nedelje.

U fokusu ulagača biće ovonedeljno redovno zasjedanje japanske centralne banke, Bank of Japan, premda zasad nisu vjerovatni novi potezi na ublažavanju monetarne politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *