Britanija: Hljeb će 2114. koštati 200 eura

Vekna hljeba će u Velikoj Britaniji za sto godina, ako inflacija nastavi ovim tempom, koštati 150 funti, odnosno nešto više od 200 eura, pokazuje jedna analiza.

Banka “Lojds” se u zanimljivom istraživanju bavila erozijom kupovne moći i padom vrijednosti funte u poređenju sa nekim osnovnim namirnicama.

Kako se navodi, prije sto godina vekna hljeba je koštala 0,01 funtu, dok je sada prosječna cijena oko 1,35 funti. Tako je zahvaljujući inflaciji cijena narasla za 11.000 odsto.

“U proteklih 100 godina rast maloprodajnih cijena je značajno uticao na pad kupovne moći funte. Vrijednost novca je u prosjeku padala za čak pet odsto od 1914. do danas. Sada bi vam trebalo 90 miliona funti da imate istu kupovnu moć kao milioner iz 1914. godine. Sadašnje ekonomsko okruženje i niske kamate pokazuju koliko su važne prave informacije za investitori i štediše”, kaže Ašiš Misra iz banke ”

U istraživanju se navodi i skok od 6.495 odsto cijene mlijeka sa 0,01 funte na sadašnjih 0,46 funti, pakovanja od 12 jaja sa osam penija na sadašnjih 2,6 funti (3195%) i svakako “najšokantniji” rast cijene pinte piva – sa jednog penija na 2,94 funte, tj. 29.300 odsto.

Naravno, rezultati budu zapanjujući kada se statistika jednostrano gleda. Iako se nekada za jedan peni mogla kupiti roba sada vrijedna 100 funti, nekada su i mjesečna primanja bila daleko, daleko niža.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.