Srbija: Kola iz poplava prodaju za 4.000 eura

Dodajte komentar

Kupiš polovan auto, star četiri godine, za koji je prodavac “dao ruku“ da radi kao nov. Samo je zaglavljen mehanizam na desnom prozoru i unutra se osjeća neki čudan, pomalo ustajao miris.

Posle mjesec dana i drugi prozor krene da koči, posle dva crkne servo volan, posle tri se pokvari elektrika, a ustajao miris se i dalje oseća. I onda odeš kod majstora i saznaš da su kola, zapravo, “nastradala” u majskim poplavama.

Upravo to se dogodilo Urošu K. (29) iz Kragujevca.

“Ljjetos sam, na jednom autoplacu u Čačku, kupio žutu “škodu fabiju”, koja je na prvi pogled zaista izgledala sasvim okej. Farba je bila očuvana i kola su išla super. Kako su mjeseci prolazili, kao da je sve krenulo da otkazuje. Kad mi je, posle dva mjeseca, otkazao servo volan, otišao sam kod majstora i on mi je posle par dana rekao da su morali da mi zamijene cio mehanizam, jer je pukao kad su pokušali da ga poprave. Znajući da su kola relativno mlada, to mi je bilo jako čudno”, priča on.

Jer, naravno, kad kupite kola koja su 2009. godište i platite ih 4.000 eura, ne očekujete da će vam se nešto toliko brzo pokvariti. Ali to nije bio kraj. Nedugo zatim, na kolima se pokvarila elektrika i farovi nisu radili ispravno, a unutra je počeo da se osjeća nekakav miris paljevine.

“Kad sam kupio kola, primijetio sam da, kad malo duže stoje zatvorena, iz njih krene da isparava pomalo ustajali miris. Kupovao sam osvjjježivače, ali ništa. Onda je počeo da se oseća miris paljevine, plina, pa sam se uplašio da se nešto nije zapalilo”, objašnjava Uroš.

On je tad, odvezao kola kod majstora na generalnu provjeru, koji je ubrzo utvrdio da je njegov auto izvučen iz poplave. Automehaničar i električar Vladimir O. kaže da mu je bio dovoljan jedan pogled, da u svoju tvrdnju bude potpuno siguran.

“Čim sam primijetio blato i travu na kablovima za elektriku znao sam koliko je sati. To sam potvrdio kad sam izvukao pojas do kraja i na njemu, takođe, našao blatnjave tragove, što znači da su ga samo spolja oprali. Sredio sam već 7, 8 automobila koji su izvučeni iz poplave, ali Urošev je stvarno urađen “ofrlje”. To se radi do najsitnijih detalja”, priča on.

Vladimir kaže da je, za razliku od Uroševe žute “fabije”, većina automobila iz poplave “zamaskirana” toliko dobro, da bi rijetko koji kupac mogao da primijeti da nešto nije u redu.

“Laik neće moći da primijeti, jer se to spolja ne vidi, ali majstor zna gdje da pogleda. Mnogo mi je ljudi dolazilo sa sličnim problemima i nevjericom u očima kad im kažem da su im kola bila poplavljena”, kaže on.

Ovakvih slučajva ima širom Srbije, a pogotovo u Beogradu, koji je jedno od najvećih tržišta poplavljenih automobila. Jedan od beogradskih automehaničara Nikola S. priča da je prije neki dan radio na automobilu, koji je do krova bio pod vodom.

Auto je bio u totalnom rasulu, a spolja je djelovao potpuno očuvano. Bilo je blata pod haubom, ispod tapacirunga na vratima, u štop svijetlima. Kad sam rekao čovjeku da su ga prevarili, prvo nije mogao da povjeruje, a posle je samo odmahnuo i rekao “Pa šta sad da radim, nemam pare za drugi”. Dolazio mi je i čovjek koji je htio da sredi kola iz poplave za prodaju, ali kad sam vidio da će djelovi koji treba da se zamijene koštati preko 3.000 eura, odustao sam od posla. Ko zna šta je bilo sa tim kolima – kaže Nikola.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *