Sloveniju potresa bankarska afera

Dodajte komentar

Guverner slovenačke centralne banke Boštjan Jazbec izjavio je da se iza kampanje u kojoj se ta institucija proziva za navodne manipulacije podacima o stanju u bankama prije nego što ih je dokapitalizovala država, krije želja da se zaustavi privatizacija banaka.

“Okrivljuju nas za navodno krivotvorenje dokumenata i manipulisanje podacima, ali stvaran motiv za te napade mogao bi biti nastojanje da se zaustavi privatizacija banaka”, rekao je Jazbec, koji je o najnovijoj aferi i optužbama morao da odgovara pred parlamentarnim odborom za kontrolu javnih finansija, prenosi danas Tportal.

Ako bi se u tome uspjelo i spriječila privatizacija banaka, to bi za Sloveniju bilo vrlo opasno, kazao je Jazbec.

Početkom sedmice u slovenačkim medijima su se pojavili napisi o tome da postoje indicije i dokumenti da je centralna banka nepravilno prikazala stanje u domaćim bankama prije nego što ih je krajem 2013. država dokapitalizovala sa oko 3,5 milijardi eura.

Prema tvrdnjama slovenačkih medija, stanje u domaćim poslovnim bankama je bilo bolje nego što je prikazivala centralna banka, “pa nije bilo potrebe da se oduzmu podređene dionice privatnih ulagača, što je bio potez koji je navodno zahtijevala Europska komisija”.

Slovenačka vlada je najavila da će privatizovati vodeće državne banke u sljedećih nekoliko godina, odnosno da će najprije u cjelini prodati Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), a kasnije i tri četvrtine deonica Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je najjača banka u Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *