Kako da uspješno vodite Facebook stranicu vašeg preduzeća

Dodajte komentar

Vjerovatno znate da su društveni mediji sjajno marketinško sredstvo za vaše preduzeće. Važno je upoznati se sa svim platformama i izabrati onu koja je prava za vas, ali je još važnije održavati je. Jedan od najvećih sajtova u društvenim medijima koji danas koriste preduzeća svih veličina je Fejsbuk.

Svrha ovog posta je da naučite kako da vodite Fejsbuk stranicu za vaše malo preduzeće i pretvorite je u vaše najpouzdanije marketinško sredstvo. Počnimo sa nekoliko osnovnih koraka:

Postavite nekoliko različitih slika. One služe za promovisanje vašeg brenda, prodavanje određenog proizvoda i povezivanje sa vašim fanovima. Ako spremite nekoliko različitih slika, vašu stranicu održavate svježom. Važno je znati koja su pravila Fejsbuka i koji sadržaj možete da prikažete. Na primjer, možete koristiti žive, vizuelno prijatne slike (ako imate pravo na to), ali ne možete dodati vaše cijene ili kontakt informacije. Želite da vas svaka slika poveže sa javnošću do koje pokušavate da dođete.

Znajte veličine svoje slike. Ovo je jednostavno, ali važno sredstvo kojim uvećavate šanse da budete vidljivi na Facebooku.

  • Cover fotografija: 851 x 315
  • Profilna slika: 180 x 180
  • Thumbnail slika za aplikacije: 111 x 74
  • Slike na zidu: 404 x 404

Sada kada ste postavili stranicu za vaš posao, morate da je održavate svježom svaki dan. Mnoge kompanije ne uspiju, jer ne znaju kako da efektivno vode njihovu stranicu. Evo još nekih stvari koje morate uraditi:

Redovno kačite postove. Aktivna i angažovana zajednica mora biti dosljedna. Kačite barem jedan post dnevno.

Isplanirajte unaprijed vaš sadržaj. Tako ćete biti u mogućnosti da redovno šaljete postove. Možete čak i da rasporedite svoje postove koristeći funkciju Facebook Post Scheduler, ali ih morate postaviti u pravo vrijeme. Ne želite da okačite post o sunčanom danu u sred sniježne oluje. Pratite pravilo 80/20 kada planirate sadržaj za objavljivanje, da bi vaša stranica bila prijatna.

Naučite kako se koristi funkcija Facebook Insights. Ona vam pruža vrijedne informacije vezane za sadržaj, a i tako saznajete koliko su ljudi aktivni na vašoj stranici, kao i to koji su postovi u redu, a koji nisu, šta se sviđa vašim fanovima, a šta ne.

Kontrolišite vaše lajkove. Ako lajkujete stranice drugih preduzeća, gradite poslovne veze, ali želite da kontrolišete koje stranice su prve koji vaši posjetioci vide. Svaki put kada se osvježi stranica, pojavi se pet novih lajkova.

Dodijelite uloge administratora. Fejsbuk dozvoljava pet uloga administratora: menadžer, pisac, moderator, odlašivač i analitičar. Možete imati neograničen broj admina, ali morate zaposliti prave ljude za prave poslove da biste izbjegli konflikte. Najbolje je da uspostavite pravila kompanije. Evo šta možete razmotriti:

Redovno pohađajte Fejsbuk seminare. Kako se Fejsbuk mijenja iz dana u dan, važno je biti u toku sa njegovim pravilima. Ovo je takođe korisno za dodjeljivanje uloga administratora i za razgovaranje o novim taktikama koje želite da koristite.

Dajte vašoj stranici određen glas. Svako ima jedinstven stil pisanja, pa je stvaranje opšteg glasa za vašu stranicu veoma važno.

Čuvajte dokument koji opisuje politiku društvenih mreža koje kompanija koristi. Ovo je korisno kao go-to izvori za zaposlene da znaju šta da postuju, a šta ne. Uključite preporuke za interakciju sa bazom fanova i dozvolite zaposlenima pristup sugestijama i povratnim informacijama.

Ovo su samo neke ideje da prodate vaš brend i napravite vašu poslovnu stranicu na Fejsbuku uspješnom.

Prevod: Milena Ivanović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *