Svjetska banka daje Ukrajini dvije milijarde dolara

Svjetska banka je saopštila da je spremna da, u sklopu međunarodnog paketa pomoći, ove godine Ukrajini odobri finansijsku pomoć od dvije milijarde dolara.

„Objavljujem da je Svjetska banka spremna da Ukrajini 2015. isplati do 2 milijarde dolara pomoći, kako bi podržala narod te zemlje u vrijeme aktuelnih ekonomskih, finansijskih i geopolitičkih izazova“, navodi se u saopštenju predsjednika Svjetske banke Džim Jong Kima, koje je sinoć prenijela agencija AFP.

Pomoć Svjetske banke Ukrajini obećana je samo nekoliko sati pošto je u Minsku sklopljen dogovor o primirju između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nešto ranije je i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard objavila da su ta institucija i ukrajinske vlasti postigle preliminarni sporazum o isplati 17,5 milijardi dolara Kijevu, u okviru šireg paketa pomoći vrijednog 40 milijardi dolara u kojem bi trebalo da učestvuju i zemlje Evropske unije.

Lagard navodi da je tim MMF-a u Kijevu postigao sporazum sa ukrajinskom vladom o četvorogodišnjem programu, ali da taj sporazum tek treba da odobri upravni odbor fonda, prenose agencije.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *