Svjetska banka daje Ukrajini dvije milijarde dolara

Dodajte komentar

Svjetska banka je saopštila da je spremna da, u sklopu međunarodnog paketa pomoći, ove godine Ukrajini odobri finansijsku pomoć od dvije milijarde dolara.

„Objavljujem da je Svjetska banka spremna da Ukrajini 2015. isplati do 2 milijarde dolara pomoći, kako bi podržala narod te zemlje u vrijeme aktuelnih ekonomskih, finansijskih i geopolitičkih izazova“, navodi se u saopštenju predsjednika Svjetske banke Džim Jong Kima, koje je sinoć prenijela agencija AFP.

Pomoć Svjetske banke Ukrajini obećana je samo nekoliko sati pošto je u Minsku sklopljen dogovor o primirju između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nešto ranije je i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard objavila da su ta institucija i ukrajinske vlasti postigle preliminarni sporazum o isplati 17,5 milijardi dolara Kijevu, u okviru šireg paketa pomoći vrijednog 40 milijardi dolara u kojem bi trebalo da učestvuju i zemlje Evropske unije.

Lagard navodi da je tim MMF-a u Kijevu postigao sporazum sa ukrajinskom vladom o četvorogodišnjem programu, ali da taj sporazum tek treba da odobri upravni odbor fonda, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *