SAD odobrio jabuke otporne na truljenje

Američke regulatrone vlasti odobrile su u danas dvije vrste genetski modifikovanih jabuka otpornih na truljenje, usprkos protivljenju industrije organske hrane i ostalih kritičara koji su pokušali da spriječe tu odluku.

Uprava za inspekciju ministarstva poljoprivrede odobrila je nove jabuke koje je razvila kanadska kompanija Okanagan Speciality Fruits Inc. uz obrazoloženje kako je “malo vjerovatno da će predstavljati rizik za poljoprivredu zbog pojačanog tretiranja pesticidima”.

Okanagan planira da prodaje jabuke pod nazivima Arctic Granny i Arctic Golden i tvrdi da su posve identične običnim jabukama, osim što neće strunuti. “To je velika stvar za nas, jedva čekamo da ih ponudimo potrošačima”, rekao je direktor kompanije Neal Carter koji je odluku uprave nazvao “istorijskom”.

Genetski modifikovane jabuke bit će u manjim količinama dostupne krajem 2016. i biće potrebne godine da bi postale široko dostupne.

Direktor udruženja za organsku hranu Ronnie Cummins kaže da se jabuke i inače tretiraju desetinama različitih pesticida, a genetske varijante još i više.

“Cijela ova stvar je još jedan veliki eksperiment na ljudima bez opravdanog razloga”, istakao je Cummins.

Check Also

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Postupak oko prijedloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića Vektru Jakić, koju traži Uprava …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *