Pad cijena nafte bez posla ostavio 100.000 radnika

Dodajte komentar

Naftne kompanije su širom svijeta otpustile 100.000 radnika zbog oštrog pada cijene nafte, objavio je Blumberg.

Prema riječima direktora američke kompanije za globalno zapošljavanje Svift vorldvajd risorsiz (Swift Worldwide Resources) Tobijasa Rida, najviše otpuštanja je bilo u naftnom sektoru SAD i to na projektima proizvodnje nafte iz škriljaca.

Pored toga, otpuštanja su pogodila niz velikih projekata u Škotskoj, Australiji i Brazilu.

“Zaposleni u naftnoj industriji suočeni su sa neizvjesnošću. U prethodnih sedam godine, taj sektor je imao problem zbog nedostatka radne snage, a sad prvi put ima višak radnika. Trenutno, kompanije praktično uopšte ne zapošljavaju nove radnike, ” citira Blumberg Rida.

On je takođe podsjetio da je u januaru bivši šef kompanije za inženjering Vud grup (Wood Group), Ian Vud, kog je angažovala britanska vlada da sprovede analize stanja naftne industrije Velike Britanije, utvrdio da zbog pada svetskih cijena nafte u regionu Sjevernog mora posao može da izgubi do 15.000 radnika u naftnom sektoru.

Prošlog mjeseca je, kako navodi Blumberg, i kanadska naftna kompanija Sankor enerdži (Suncor Energy) najavila otpuštanje 1.000 radnika i smanjenje investicija za milijardu dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *