Centralne banke lani kupile 477 tona zlata

Centralne banke prošle su godine kupile čak 477,2 tone zlata, što je druga najveća količina u posljednjih 50 godina, pokazuju objavljeni podaci World Gold Councila.

Kako piše Poslovnipuls, to je za 17 posto više u odnosu na prošlu godinu, a s obzirom na prosječnu cijenu zlata procjenjuje se da su potrošile ukupno 19,4 milijarde dolara.

Centralne banke u posljednjih pet godina ponovno su se vratile povećanju zlatnih rezervi, čime je prekinut trend prodaje koji je trajao od kasnih 80-ih godina prošlog vijeka.

Najviše zlata kupuju zemlje u razvoju, koje žele popuniti svoje rezerve, te se očekuje da će potražnja za zlatom iz tog sektora i dalje ostati visoka.

Rusija je bila najveći kupac, dok je sa druge strane Ukrajina imala najveće prodaje, nakon što se intenzivirao sukob na istoku te zemlje.

Ruske zlatne rezerve na najvišem su niovu od 1993. godine, nakon što su prošle godine kupili čak 173 tone, kako bi diversifikovali inostrane rezerve i neutralizovali problem likvidnosti rublje.

Zlato im sada čini 12 posto ukupnih stranih rezervi, što je i dalje znatno manje u odnosu na zapadne zemlje, poput Njemačke i SAD-a koji su na vrhu ljestvice sa 70 posto rezervi u zlatu.

Prema podacima iz izvještaja, Ukrajina je prodala 19 tona zlata, dok su Kazakhstan i Irak kupili po 48 tona.

Check Also

Ekonomija Evropske unije od 16,6 biliona dolara (INFOGRAFIKA)

Evropska unija ima treću po veličini ekonomiju na svijetu, na koju otpada jedna šestina globalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.