Mojkovčani bi Novi duvanski

Dodajte komentar

Očekujemo da će Montenegro Tabako kompani (MTC) poslati ponudu za Novi duvanski kombinat (NDKP), najavio je predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović.

MTC gazduje mojkovačkom fabrikom cigareta. Oni koji su se raspitivali za NDKP iz Austrije, Grčke, Poljske, Bugarske i sa Bliskog istoka ni jesu otkupili tendersku dokumentaciju za kupovinu duvanskog preduzeća, za koje se ponude mogu slati 12. februara.

Tužilaštvo je tokom trogodišnje istrage provjeravalo da li se u fabrici duvana u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta, koje su namijenjene švercu. Sredinom septembra iz te kompanije saopštili su da su nakon trogodišnje istrage o poslovanju firme oslobođeni optužbi.

Pored prodaje akcija Novog duvanskog kombinata na ovom četvrtom tenderu je omogućena i dokapitalizacija kroz izgradnju nove fabrike. U slučaju dokapitalizacije, investitor će imati obavezu da održava sadašnju proizvodnju na istoj lokaciji u roku od godinu, do preseljenja na novu lokaciju, pišu Vijesti.

Tužištvo, postupajući po prijavi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju, mjesecima je prethodno prikupljalo dokumenta u vezi sa prodajom imovine DKP-a iz stečaja.

Na pitanje “Vijesti” da li su možda istražne radnje Tužilaštva uticale na nezainteresovanost stranih investitora i da li su u Tenderskoj komisiji upoznati sa tim, Vujović je odgovorio: “Ako je nešto napravljeno tokom stečajnog postupka, neka se tim zabave nadležni organi. Ovo je, inače, četvrti tender za prodaju NDKP i do sada je bilo vremena da se reaguje. U komisiji nemamo nikakav papir na osnovu kojeg bi se zaustavio ili produžio tenderski postupak”.

Imovina DKP-a prodata je 2010. Zetagradnja za oko 13,2 miliona. Mašine starog DKP-a u stečaju su izmještene i proknjižene kao imovina Novog DKP-a. Stari DKP, koji i dalje proizvodi cigarete, ima obavezu da Novom DKP-u plaća mjesečnu zakupninu mašina.

Spekuliše se da je višak skoro 100 radnika Duvanskog

Radnici DKP-a nekoliko puta, do sada, uzalud su tražili da se obezbijedi novac za isplatu otpremnina prekobrojnima prije ulaska novog investitora, iako u predstojećoj privatizaciji vide jedini za spas.

U starom DKP-u sada je oko 170 stalno zaposlenih i 30 ljudi koji su angažovani po osnovu ugovora o djelu. Uveliko se spekuliše da će skoro 100 radnika biti prekobrojno nakon prodaje.

Za isplatu socijalnog programa prekobrojnima, imajući u vidu tu računicu, biće potrebno najmanje 1,2 do 1,3 miliona eura u neto iznosu. ioš nije poznato da ti će taj novac isplatiti stečajna uprava DKP-a ili Vlada, kako je to urađeno novcem građana u nekim drugim državnim preduzećima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *