Hrvati u Švajcarskoj imaju 200 miliona eura štednje

Dodajte komentar

Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac izjavio je u srijedu da hrvatski građani u švajcarskim bankama imaju oko 200 miliona eura štednje, a samo u podružnici britanske banke HSBC 33 miliona dolara, te da su hrvatske vlasti već započele s traženjem podataka o imenima štediša kao i o mogućem nesrazmjeru njihove štednje i imovine.

“Naša je procjena da je oko 200 miliona eura hrvatskih građana trenutno na štednji u Švajcarskoj, a kod HSBC banke govori se o oko 33 miliona dolara. Tako da ćemo preduzimati sve radnje i s kolegama iz eurozone da putem njih zajedno dođemo do tih podataka”, rekao je Lalovac uoči sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara.

Pitanje otkrivanja imena štediša, odnosno je li to za EU dovoljno ili se radi o puno većoj utaji poreza od onoga što se članicama uplaćuje sada će se otvoriti i na Vijeću ministara finansija eurozone.

“Biće vrlo zanimljivo kako će sve članice eurozone reagovati na ove nove podatke i hoće li se preduzimati dalji koraci da dođu do imena. Hrvatska će postupati isto kao i druge zemlje; dobićemo ta imena ako ih dobiju i u drugim zemljama”, rekao je Lalovac te dodao da ovakav odnos s EU imaju još i Lihtenštajn, Monaco, Andora i San Marino.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *