“Grčke banke neće ostati bez novca”

Dodajte komentar

Grčkim bankama trenutno ne prijeti rizik da će ostati bez novca, izjavio je predsjednik slovenačke centralne banke i član upravnog odbora ECB, Boštjan Jazbec.

ECB je prošle nedelje saopštila da će grčkim bankama ograničiti pristup finansijama, i odlučila da ubuduće više ne prihvata grčke državne obveznice kao kolateral na zajmove komercijalnim bankama, prenosi agencija Frans pres.

ECB je, međutim, posle toga dala “zeleno svijetlo” centralnoj banci Grčke da domaćim bankama dodijeli sredstva u iznosu do 60 milijardi eura iz hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA).

Ta odluka znači da će grčka centralna banka morati da obezbijedi bankama dodatne desetine milijardi eura iz programa ELA u narednim nedeljama, prenosi Rojters, i podseća da upravni odbor ECB može ograničiti isplatu sredstava iz tog fonda uz dvotrećinsku većinu glasova.

Fond ELA formiran je kao vid pomoći bankama eurozone koje imaju kratkoročne probleme sa likvidnošću.

Banke iz brojnih zemalja monetarne unije koristile su sredstva iz fonda u prošlosti, naveo je Jazbec, dodajući da vjeruje da će grčka centralna banka, kao i komercijalne banke, učiniti sve što je u njihovoj moći da otklone opasnosti koje prijete finansijskom sistemu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *