Četverodnevna radna nedelja – jedan CEO objašnjava kako

Dodajte komentar

Ryan Carson je CEO i suosnivač start-upa Treehouse, koji je baziran u Portlandu. Carson se po mnogo čemu razlikuje od CEO-a high-tech start-upova koji spavaju pod radnim stolom (kao što je nekad Bill Gates) kako ne bi izgubili niti minut dragocjenog vremena predviđenog za rad.

Zaposleni Treehousa rade četiri dana u nedelji. To ne znači da rade četiri dana po deset sati – rade 32 sata nedeljno. Carson je, naime, dizajnirao kompaniju na način koji maksimalno povećava produktivnost, ali ostavlja vremena za normalan i zdrav život.

– Pokušao sam stvoriti održiv život – objašnjava Carson.

Kako to tačno uspijeva?

Rano ustajanje

Carson se ustaje u 5 ujutro. Razmišlja, odgovara na e-mailove i planira dan. Sinovi mu se bude oko 6 i 30, nakon toga odnosi kafu svojoj supruzi Gill i svi skupa ostaju u krevetu do 7, kada je vrijeme za školu i posao.

Fokusiranje

– Veoma sam fokusiran i zaista radim kad radim. Jedina je razlika što jako pazim na to da ne radim predugo – tvrdi Carson.

Riješio se mailova

– Radio sam u kompanijama u kojima se radni dan svodio na odgovaranje na mailove. Umjesto toga, u Treehouseu je na snazi druga logika. Zaposlenic se u pauzama spoje na web forum (koriste Canopy), gdje se uključuju u različite razgovore i raspravljaju o različitim projektima.

Smanjivanje upadica

U Treehouseu ohrabruju zaposlene da koriste Hipchat, koji ih zaštićuje od upadica i ometanja te ih održava fokusiranima na radne zadatke. Prema nekim istraživanjima, prosječan radnik je ometan svaka tri minuta, a ponekad je potrebno čak 27 da se vrati na prvotni zadatak.

Pauze

Zaposleni Treehousa u Portlandu zajedno ručaju u kompaniji, i to na račun kompanije. Carson tvrdi da to pomaže zaposlenima da se povežu i da počnu međusobno da razgovaraju.

Carson ima privatni život. Imaju i njegovi zaposleni.

– To je jednostavno zdrav razum. Ukoliko su zaposleni odmorni i motivisani, bolje će odrađivati zadatke – kaže Carson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *