4 pogrešna odgovora na pitanje ‘Zašto ste zainteresovani za ovu poziciju?’

Na intervjuu za posao će neizbježno doći do pitanja ‘Zašto ste zainteresovani za ovu poziciju?’. Tim pitanjem poslodavci žele da otkriju vašu motivaciju, ali i neke druge stvari, na prijer, možete li se uklopiti u postojeću korporativnu kulturu, koji su vaši interesi i slično. Drugim riječima, ovo nije pitanje koje želite ‘da uprskate’.

Donosimo najčešće greške:

Ne spominjete kompaniju

Poslodavci objašnjavaju kako je najčešća greška kandidata navođenje strasti za programiranjem, dizajniranjem ili, na primjer, pisanjem, pri čemu zaboravljaju da spomenu želju za radom baš u toj kompaniji.

Navodite isključivo lične interese

Ova je greška takođe česta zato što je to u suštini intuitivan odgovor na postavljeno pitanje. Ono što morate naglasiti je kako biste vi mogli, koristeći vještine kojima raspolažete, doprinijeti kompaniji.

Navodite stvari koje zapravo nisu bitne

Intervju za posao je stresan i vjerovatno će vam u tom trenutku na pamet pasti razne stvari kao, na primjer, činjenica da je kancelarija blizu vašeg stana ili škole vaše djece. Međutim, to nije ono što poslodavce zanima.

Odgovarate na neko treće pitanje

Nemojte biti ona osoba koja 10 minuta priča o tome kako jednostavno mora napustiti trenutni posao – čak i ako je to razlog zbog kojeg ste se našli na razgovoru za posao.

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *