Facebook počeo izgradnju sopstvenog grada

Dodajte komentar

Najveća društvena mreža Facebook odlučila je da krene putem ulaganja u biiznis sa nekretninama. Kompanija je kupila 22,6 hektara zemljišta za 400 miliona dolara južno od grada Menlo Parka gdje se trenutno nalazi sjedište kompanije.

Na toj parceli namjeravaju da sagrade pravi mali grad, ali primjeren digitalnom dobu koje, među ostalima, čini upravo i Facebook.

Naime, kompleks će, osim kancelarija za zaposlene u kompaniji, sadržavati i stambene prostore, prodavnice , pa čak i jedan hotel. Za razliku od uobičajenih poslovnih kompleksa gdje je u pravilu javnosti pristup ograničen, u “Facebookgradu” kako ga nazivaju mediji, građani će moći slobodno ulaziti i koristiti sadržaje kompleksa.

“Osjećamo da ne možemo sagraditi samo korporativni kampus već da on mora biti integrisan u zajednicu”, izjavio je John Tenanes, direktor Facebooka za poslovesa nekratninamau intervjuu za Silicon Valley Business Journal.

Na kupljenoj parceli trenutno se nalazi industrijski kompleks u kojem se nalaze male biotehnološke i prerađivačke kompanije, a još je nejasno kada će započeti građevinski radovi na oživljavanju “gradića Facebooka”. To priznaje i John Tenanes dodavši kako konkretni planovi još nisu napravljeni, a možda prođe i nekoliko godina dok sne krene prva lopata. Inače, to nije prvo zemljište koje je kompanija kupila. S ovom posljednjom transakcijom, Facebook u svom vlasništvu ima preko 80 hektara zemljišta uz Zaliv San Franciska.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *