5 savjeta za bolji CV direktno od Googleovog stručnjaka

Dodajte komentar

Da društvene mreže nisu samo alat za zabavno traćenje vremena pokušava dokazati LinkedIn svojim sadržajima usmjerenima na napredovanje u karijeri i poslu.

Mnoge sadržaje kreiraju upravo članovi koji su zbog svog položaja, iskustva ili harizme, prozvani uticajnima, a jedan od njih je i Laszlo Bock čije savjete o karijeri čita preko dva miliona posjetilaca jer radi u najboljoj kompaniji današnjice, Googleu, kao njihov rukovodioc ljudskih resursa.

Jedna od njegovih zadnjih objava bila je kako poboljšati CV, pa uz pretpostavku da već imate CV u nekom formatu, slijedi revizija s nekoliko pitanja čitalaca i njegovih odgovora:

1. Treba li CV da sadrži žargon i ključne riječi?
Da, ali u području predviđenom za to. Mnoge veće kompanije filtriraju dospjele CV pomoću softverskih alata (za Google to rade ljudi) koji skeniraju ključne riječi u dokumentu. Iz tog razloga dobro je razdvojiti ‘priču’ od ključnih riječi tako da u dokumentu predvidite poglavlje ‘vještine’ pod njim nanižete sve one trenutno tražene riječi u industriji, od koje neke spadaju pod žargon, a koje vas naravno, mogu opisati. Nemojte gubiti vrijeme na glagole, savjetuje Laszlo, a vještine pisanja čuvajte za opise pod prethodnim radnim mjestima.

2. Trebam li nekome da platim da mi napiše CV?
Nipošto. Ako nemate ideju kako početi, pretražite online baze CV poput LinkedIna i ugledajte se na neki od osobe kojoj se divite ili čijoj karijeri težite, pritom nemojte besramno kopirati jer ljudi koji pregledaju CV imaju oko za takve detalje.

3. Je li pravedno ‘rezati’ ljude prema pravopisnim greškama ili tipfelerima?
To ne rade svi specijalisti za regrutaciju, ali između dva jednako impresivna CV prevagnuće onaj koji je pažljivije sastavljen, zato vodite računa ne samo o sadržaju nego i stilu.

4. Trebam li sakriti razloge dugog nestanka s tržišta rada?
Ako vam se u CV nalazi neobjašnjiva ‘rupa’, svakako je probajte popuniti jezgrovitim objašnjenjem, bilo ono bolovanje, porodiljni ili neki neformalni poslovi poput volontiranja ili ipak povratak školovanju ili neki drugi oblik korisno utrošenog vremena.

5. Treba li uključiti i kompanije u kojima sam radio prije 20 i više godina?
Ne. Kompetentni HR menadžeri znaju već da profiltriraju po zadnjih nekoliko radnih mjesta te im vaši počeci nisu važni, posebno ako nisu usko vezani za industriju u kojoj želite da radite ili radno mjesto za koje konkurišite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *