Račune Plantaža provjeravali devet mjeseci

Inspektori za privredni kriminal devet mjeseci su kontrolisali Plantaže, potvrdilo je „Danu” više izvora. Prema pouzdanim informacijama „Dana”, inspektori za privredni kriminal su od marta do decembra provjeravali sve račune o prodaji robe, izvozu i sklopljenim ugovorima od 2011. godine.

Svi računi su bili na vještačenju kod finansijskih eksperata, ali nikakve nepravilnosti nijesu nađene. Inspektori su mjesecima kontrolisali svu dokumentaciju, bukvalno svaki račun, od 20 eura pa do nekoliko hiljada eura. Kontrolisane su sve priznanice sa carina jer su postojale indikacije da je bilo nepravilnosti prilikom izvoza robe – saopšteno je „Danu” iz više izvora.

Do kompletne provjere poslovanja Plantaža došlo je, kako saznajemo, nakon nekoliko anonimnih prijava zaposlenih.

Kontrola je, kako tvrde, naši sagovornici, iznenadila rukovodstvo, a naročito je bilo čudno što su se inspektori toliko zadržali u kompaniji. Kontrole inspekcija za privredni kriminal najviše traju mjesec dana, a u Plantažama su, kako tvrde, boravili devet puta duže.

Zaposleni su prijave podnosili nezadovoljni smanjenjem plata u poslednjih godinu i po. Kontrola je, prema našim saznanjima, posebno bila žestoka u vrijeme lokalnih izbora koji su se održali 25. maja.

– Tada su inspektori kontrolieali sve odlive novca, ne samo Plantaža, već i većine državnih preduzeća, kazali su naši izvori.

Predsjednik odbora Plantaža je Veselin Vukotić, dok je izvršna direktorica Verica Maraš. To preduzeće je za prvih devet mjeseci lani imalo minus od 1,8 miliona eura. Za isti period 2013. godine zabilježili su dobit od 961 hiljadu. Plantaže su lani imale pad prihoda od četiri miliona.

Nedavno im je Ministarstvo finansija omogućilo da poreski dug od 4,9 miliona plate u 12 mjesečnih rata.

Većinski vlasnik kompanije je država preko fondova.

Navikli na kontrole

Iz Plantaža su nam odgovorajući na pitanja u vezi sa kontrolom inspekcija za privredni kriminal, kazali da su svi veliki sistemi u državi izloženi kontrolama.

– Kompanija „13. jul Plantaže” je, kao i svi veliki privredni sistemi u Crnoj Gori, izložena redovnim i vanrednim kontrolama raznih kontrolnih tijela i to doživljavamo normalnom praksom. U dosadašnjem iskustvu kontrole poslovanja nismo imali nikakve ukaze na postojanje bilo kakvog nezakonitog poslovanja po bilo kom osnovu, saopštili su iz Plantaža.

Check Also

Spisak najplaćenijih poslova za 2021. godinu

Godišnja rang lista najboljih poslova zasniva se na plati, balansu između posla i privatnog života …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *