Kad banka pomaže kriminalcima i diktatorima da utaje porez

Najveća britanska banka HSBC pomagala je bogatim klijentima da prevare državu i zadrže milione funti poreza, objavio je BBC.

Otkriveni su dokumenti o hiljadama računa HSBC-ovog privatnog ogranka u Švajcarskoj, koji ukazuju na to da su održavani za kriminalce, švercere, političare, te slavne osobe koje su željele da budu iznad zakona, odnosno da ne plaćaju poreze.

Ove podatke na hiljade stranica dobio je francuski list Le Monde, a u udruženoj istrazi više od 50 medija pokazalo se da su u HSBC-u u nekim slučajevima prekršili zakon progledavši kroz prste utajivačima poreza, među kojima je bilo i trgovaca oružjem, posrednika diktatora, te švercera krvavih dijamanata.

Iz HSBC-a su priznali da su pojedinci iskorištavali bankarske tajne za otvaranje neprijavljenih računa, ali su dodali da su se sada “fundamentalno promijenili”.

Dokumenti koje je još 2007. godine ukrao kompjuterski ekspert koji je radio za HSBC u Ženevi sadrže detalje o više od 100.000 klijenata širom svijeta.

BBC objašnjava da offshore računi nisu ilegalni, ali da ih mnogi koriste kako bi sakrili keš od poreskih uprava. Francuske vlasti procijenile su ukradene podatke i 2013. godine zaključile da je 99,8 posto njihovih građana sa te liste vjerovatno izbjegavalo plaćanje poreza.

Umjesto jednostavnog prikupljanja novca namijenjenog za porez, HSBC je pisao klijentima nudivši im načine da zaobiđu plaćanje.

HSBC ima sjedište u Londonu, a kancelarije u 74 države svijeta na šest kontinenata.

Check Also

Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *