Slučaj Hipo: Taktički skroz pogrešno

Revizorska ustanova Austrije oštro kritikuje bivšeg ministra finansija Jozefa Prela u vezi preuzimanja Hipo Alpe Adria banke, nakon što je dospjela u probleme.

Prema revizorima, Ministarstvo finansija je 2009. godine djelovalo taktički potpuno pogrešno, prenosi austrijska štampa, pozivajući se na zaključak iz nacrta izvještaja. Više milijardi je moglo biti ušteđeno, ističu revizori u svom dokumentu.

Ministarstvo finansija nije u potpunosti iskoristilo svoja prava provjere, i trebalo je da od Nacionalne banke Austrije (OeNB) zahtijeva energičniju procjenu Hipo, ocjenjuju revizori.

Prema izvještaju revizora iz Ministarstva finansija tadašnjem vlasniku, njemačkoj “Bajern LB“ je već krajem avgusta 2009. signalizirano da će Austrija učiniti sve da očuva banku.

“Time su predstavncii Austrije njemačkoj banci otvorili mogućnost da upotrebi scenario stečaja protiv Republike Austrije“, navodi se u izvještaju, pipse bečki “Kurir“.

Takođe revizori ukazuju da je sredinom 2009.već bilo znakova upozorenja u vezi banke, ali je Ministarstvo zatražilo informacije o Hipo od OeNB tek početkom decembra. U izvještaju revizori ne ulaze u to da li je preuzimanje Hipo od strane države bilo jedina mogućnost, ali ukazuje na mnoge greške u ovom procesu.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.