Odlaze li kreditne kartice u istoriju?

Dodajte komentar

Kreditna kartica će napuniti 65 godina dugujući izum zaboravnom biznismenu. Ali, danas, njena egzistencija je ugrožena.

Osnivanjem američke kompanije Diners Club počela je 8. februara 1950. godine istorija kreditne kartice. Već decenijama, plastične kartice s magnetskom trakom postaju sve važnije – ali sada budućnost bezgotovinskog plaćanja leži negdje drugdje.

Online usluge kao što su PayPal dugo su bile na brzoj stazi, Apple gura beskontaktni transfer novca preko smartphona s digitalnim novčanikom. Provajderi kreditnih karitca rade kako bi osigurali svoje mjesto u ovom novom svijetu platnih usluga.

Izgubljeni novčanik

U Business Major Grill-u u Njujorku biznismen Frank McNamara 1949. zaboravio je novčanik. Njegova supruga je priskočila i platila je račun. To je poslužilo kao poslovna ideja za kreditne kartice, barem kako Diners Club opisuje na svojoj web stranici. Godinu dana kasnije, McNamara je osnovao kompaniju i krajem 1950 već je 20.000 kartica bilo u opticaju. Uslijedili su American Express, Visa, MasterCard i nekoliko drugih konkurenata.

Šezdeset pet godina nakon McNamarine neuspjele poslovne večere, veliki dio plaćanja obavlja se putem kreditnih i debitnih kartica, ali češće samo u kombinaciji sa drugim servisima. Dakle, u SAD-u, na primjer aplikacija “Dođite sa” omogućava vam da možete podijeliti račun u restoranu. Smartphone aplikacija Venmo, na primjer, izračunava noć u baru, ko ima koliko za platiti i koji savjet je prikladan. Aplikacija se može povezati sa kreditnim i debitnim karticama, i bankovnim računima PayPal-a. Odgovarajući računi tada mogu biti poslani putem SMS-a ili e-maila.

Cijelo poslovno polje “mobilno plaćanje” cvvjeta, uključujući i plaćanje putem mobilnih uređaja, umjesto tradicionalnih metoda, kao što su čekovi, gotovina ili izdavanje kreditnih kartica. Banke, mobilni operateri i tehnološke kompanij ubrzano razvijaju rješenja da preuzmu vođstvo na tom rastućem tržištu.

Apple je nedavno napravio sa svojim iPhone-om uslugu platnog prometa naslovljenu kao Apple Pay. U sistemu, možete na blagajni prijaviti svoj mobilni telefon na čitaču i potvrditi uplatu pomoću senzora otiska prsta na uređaju.

Osim toga, oni su uveli beskontaktna plaćanja putem NFC radija kratkog dometa. Za nekoliko godina, svi trgovci koji žele prihvatiti kreditne kartice moraće biti uključeni na odgovarajući priključak. To bi trebalo Apple Pay-u i društvu dati podsticaj, jer infrastruktura je sveprisutna. S druge strane, dozvoljen je postupak nazvan HCE (emulator kartica) za isključivanje kartice sa plastike i njeno integrisanje u digitalne novčanike.

Plaćanje otiskom prstiju

Modeli plaćanja za mobilne telefone su rašireni. Appleov rival Samsung nudi kupcima i plaćanje otiskom prsta s Galaxy smartphoneom. Usluga je omogućena od prošle godine u saradnji s PayPalom. Google želi da preuzme uslugu plaćanja pomoću smartphonea od mobilnih provajdera AT & T, Verizon i T-Mobile, izvijestili su mediji. Njihova zajednička kompanija SoftCard djeluje već nekoliko godina, ali do sada s malo uspjeha. Googleova ideja s vlastitim digitalnim novčanikom Google Wallet je slična.

NFC plaćanje se smatra mnogo sigurnijim nego stare magnetske trake. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se još uvijek naširoko koriste, ukradeni su podaci sa kreditnih kartica desetina miliona korisnika hakovanjem u posljednjih nekoliko godina. Sada zajednički evropski čip će postati standardni dio industrije koji će ići direktno na NFC radio.

Plaćanje telefonom u Africi

U EU je upravo predstavljena naknada za plaćanja kreditnim karticama koja je znatno manja nego prije. To bi moglo izazvati bolje prihvaćanje kreditnih kartica kao sredstva plaćanja od trgovaca nego do sada, proporcionalno znatno niže nego u Americi.

Posebnu ulogu je odigralo plaćanje mobitelom u Africi, gdje je tradicionalna bankarska infrastruktura nerazvijena. Prema istraživanju, nešto više od polovine svjetskih mobilnih plaćanja obavlja se tamo. U Keniji i Ugandi otprilike svaki drugi korisnik mobilnog telefona upotrebljava takve usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *