5 stvari na koje morate pripaziti na društvenim mrežama ukoliko tražite posao

Dodajte komentar

Istraživanja su pokazala kako na zapadu čak 93 posto poslodavaca provjerava svoje potencijalne radnike na socijalnim mrežama. Iako ta praksa nije toliko prisutna u Crnoj Gori, zasigurno određen broj šefova provjerava vaše statuse i slike.

U korak s tim trendom, evo liste koja objašnjava šta poslodavci gledaju na socijalnim mrežama, kako ih privući da primijete vaš status, koje kriterije traže da zaposleni ispune, kao i što ih najviše odbija.

1. Budite uočljivi

Ako želite da vas poslodavac otkrije preko socijalnih mreža, najbitnije je da vas može lagano pronaći online, zato koristite vaše pravo ime, te napišite što više podataka u profil. No, izbjegavajte klišeje i potrošene floskule. Čak 82 posto poslodavaca smatra kako su zadovoljni svojim postupcima regrutisanja, tako da ukoliko želite da se  istaknete na socijalnim mrežama, morate se potruditi napraviti vaš profil što uočljivijim, a pri tome ostati dostojanstven. Znači, morate igrati po njihovim pravilima.

2. Kontakti na socijalnim mrežama

Što ste bolje povezani u poslovnom svijetu, što više ljudi znate, veće su šanse da će vas neko bitan primijetiti. Poslodavci na socijalnim mrežama provjeravaju s kojim osobama ste povezani, koji su vam prijatelji. Ako ste na LinkedInu koristite njihovu opciju Get Introduced koja vas povezuje s osobama s kojima ste možda radili ili imali neki kontakt. Takođe, preko socijalnih mreža pokušajte ds se povežete s uticajnim osobama iz poslovnog svijeta. Ne samo da će vaš šef to uočiti, već vam te osobe mogu i dati koji koristan savjet.

3. Ličnost

Poslodavci traže nekoga čija će lićnost odgovarati atmosferi u tvrkompanijitki, neko tko će se dobro uklopiti. Tehničke stvari se daju svakog naučiti, no kako će se tko uklopiti u radnu okolinu, već je drugi par rukava, razmišljaju šefovi. Predstavite se na socijalnim mrežama tako da ispadnete zanimljivi, zabavni, ali i dostojanstveni i profesionalni. No, nemojte se praviti da ste netko ili nešto što niste.

4. Što izbjegavati

Pedeset i pet posto poslodavaca promijenilo je odluke o zapošljavanju osoba, nakon što su im pregledali profile na socijalnim mrežama, a od toga čak 61 posto odluka nije išlo u korist onima koji su tražili posao, govori istraživanje web stranice Jobvite. Ponekad nije dobro reći sve što mislite na društvenim mrežama. Izbjegavajte prostote, slike eksplicitnog sadržaja, nešto što bi moglo pokazivati vašu sklonost alkoholu i kocki, i pazite na gramatiku.

5. Budite u toku

Tražite grupe na socijalnim mrežama koje vam mogu pomoći pri zaposlenju, kao i u korisnim informacijama. Znat ćete što se traži u vašem polju rada, koji su trendovi, gdje se otvaraju radna mjesta. Takođe, tako vrlo lako možete doći u kontakt s potencijalnim poslodavcem, kao i važnim ljudima iz vaše profesije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *