Zarada na dionici Apple-a u zadnjih šest godina čak 1090 posto

Dodajte komentar

Zadnjih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima rasle su po veoma visokim stopama. Samo u posljednjih godinu dana američke dionice su u prosjeku porasle 16,9% a njemačke još i više, u prosjeku 19,3%. Mnoge popularne dionice kao što su Facebook i Apple rasle su i mnogo više od prosjeka.

Dionica Applea je u posljednjih godinu dana porasla čak 63%, a od dna dostignutog u jeku finansijske krize (2008.) porasla je nevjerovatnih 1090% i trenutno se nalazi na rekordno visokom nivou. Onaj ko je tada uložio 100.000 dolara u ovu dionicu sada je milioner, ali za ostvarivanje profita na stranim dionicama više nije potreban veliki početni ulog. Sve više brokerskih kuća omogućuje trgovanje CFD-ovima na popularne dionice uz relativno mali ulog.

Zbog čega cijena raste?

Cijena dionice raste na temelju odličnih poslovnih rezultata u prethodnom kvartalu. Naime, u zadnja 3 mjeseca 2014. godine, Apple je prodao čak 74,5 miliona iPhonea te ostvario prihode od 74,6 milijardi dolara. Čisti profit ostvaren u istom kvartalu iznosio je nevjerovatnih 18 milijardi dolara, što je čak 38% više od profita ostvarenom u istom razdoblju godinu ranije.

Hoće li cijena i dalje rasti?

Budući da su za odličan rezultat u prethodnom kvartalu najzaslužniji božićni i novogodišnji praznici kada se mnogi odlučuju na kupovinu poklona, u tekućem tromjesečju očekuje se pad prihoda, no kompanija će i dalje biti iznadprosječno profitabilna.Većina vodećih svjetskih banaka smatra da bucijena dionice Applea trebala još rasti te u toku godine dostići 130 do 135 dolara  što je približno 10% iznad sadašnje cijene. U međuvremenu je moguća privremena korekcija na kojoj se može zaraditi takozvanim short sellingom pomoću kojeg je moguće ostvariti profit pri padu cijene. Nakon privremene korekcije, cijena će vjerovatno nastaviti rasti pa korekciju, ukoliko do nje dođe, treba iskoristiti za povoljniju kupovinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *