Odliv depozita opasno prijeti Grčkoj

Dodajte komentar

Odliv depozita iz grčkih banaka izvršiće pritisak na vladu u Atini da ograniči količinu novca kog građani mogu da podignu iz banaka ili iznesu iz zemlje.

Uvođenje kontrole kapitala, poput one na Kipru prije dvije godine, kupilo bi vrijeme vladi premijera Aleksisa Ciprasa da sa kreditorima postigne novi sporazum, smatra ekonomista Centra za studije o evropskoj politici iz Brisela Danijel Gros, piše Blumberg.

“Kontrola kapitala je možda i jedina opcija da se spriječi krvarenje bankarskog sistema”, rekao je Gros u intervjuu za Blumberg.

Evropska centralna banka (ECB) je pojačala pritisak na Grčku i odlučila da više ne prihvata grčke obveznice kao kolateral za pozajmice komercijalnim banka te zemlje, čime je pristup tih banka finansijskim sredstvima postao skuplji.

Kako je prenio Rojters, na taj način se Grčka izoluje sve dok ne postigne novi dogovor o paketu reformi, prebacujući istovremeno teret na Atinu i centralnu banku Grčke koja je sada primorana da finansira banke. Grčke banke trenutno drže vladine obveznice vrijedne oko 18 miliajardi eura, navodi analitičar banke Kredi Agrikol Frederik Dukroze.

Grčke banke su vjerovatno izgubile oko 21 milijardu evra u vidu odliva depozita u posljednja dva mjeseca, što je, prema procjenama ECB, oko 11 odsto ukupnih depozita s kraja novembra. Deponenti u Grčkoj povlače novac u strahu da će odbijanje vlade da nastavi program pomoći nakon što on istekne krajem mjeseca dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Slična strahovanja su 2010. dovela do masovnog odliva depozita. Grčke banke su za 21 mesec ostale bez oko 85 milijardi eura depozita, nakon što je Grčka primila prvi paket pomoći EU, a pre restrukture javnog duga.

Nakon restrukture duga, situacija se primirila, a depoziti stabilizovali. Grčke banke smanjile su zavisnost od sredstava iz centralne banke kroz smanjenje bilansa stanja i pribavljanje kapitala iz drugih izvora.

Četiri najveće grčke banke, Nacionalna banka Grčke, Pireus, Alfa banka i Eurobanka, koje kontrolišu oko 90 odsto grčkog tržišta, dokapitalizovane su dva puta od 2013, ali su i dalje osjetljive, a rizični zajmovi čine trećinu njihovog ukupnog kreditnog portfolija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *