Multitasking niti je produktivan niti koristan

Dodajte komentar

Sjednete se za radni sto i počnete da radite svoj posao, a neko vas prekine i zatraži da napravite nešto sasvim drugo. Bez razmišljanja prekinete dosadašnji zadatak i prešaltate se na novi. Scenario vam zvuči poznato?

No, sada imate dva zadatka koje radite istovremeno, koncentrisani se prebacuje s jednog na drugi… Kako se to odražava na vašu produktivnost? Istraživanja pokazuju – jako loše. Popularno to zovemo multitaskingom, no zapravo samo gubimo koncentraciju brzinskim mijenjanjem predmeta fokusa.

Nisu samo druge osobe one koje nas ometaju ili nam odvlače pažnju, vrlo često to i sami radimo. Informacija na internetu ili pristigli e-mail lako vas izbaci iz takta pa odlučite da obavite još neku stvar prije nego je onaj prvi zadatak završen.

Multitasking je postao životni stil, jedini način kako obaviti posao, no on je veliki protivnik produktivnosti. Čitanje mailova dok radite ili provjeravanje poruka na pametnom telefonu svakih par minuta dok obavljate neki komplikovani zadatak čini vam se kao sitnica, nešto što činite automatski i što vam ne smeta pri radu, ali ipak nije tako, čak i kad imate utisak da je upravo to najefikasniji način rada, jer sve stignete.

– Takav način rada može vas koštati gubitka i do 40 posto vremena kojeg imate za obaviti zadatak – smatra David Meyer, profesor psihologije koji je sprovodio istraživanja vezana uz multitasking i njegovu učinkovitost.

Multitasking vas iscrpljuje i umanjuje produktivnost, slažu se psiholozi koji su se bavili ovim pitanjima. No, u današnje vrijeme brzih informacija i tehnologije, nije tako jednostavno koncentrisati se samo na jednu stvar. Potrebne su sofisticirane strategije i psihološki trikovi kako bi se izbjegle distrakcije, no već znati prepoznati problem korak je prema naprijed.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *