Kina: Ima para, ali hoće li ih iko

Dodajte komentar

Kineski bankari pozdravili su odluku centralne banke Kine da snizi stopu obavezne rezerve za banke, u nadi da će ih plasirati u profitabilne proizvode.

Posle niza tmurnih ekonomskih podataka, Narodna banka Kine (PBOC) snizila je 4. februara stopu obavezne rezerve komercijalnih banaka za 50 baznih poena, čime je oslobođeno oko 600 milijardi juana (96 milijardi dolara) bankarskih sredstava, prenosi Rojters.

Nivo odobravanja novih kredita u decembru bio je niži od očekivanog, nakon čega je u januaru uslijedio iznenađujući pad industrijskog sektora, kao i slabljenje uslužnog sektora, koji je nekada bio jedina svijetla tačka u drugoj najvećoj svjetskoj privredi.

Ekonomisti koji su govorili za Rojters, međutim, tvrde da je ovakva odluka Narodne banke Kine zapravo odbrambeni a ne stimulativni potez, koji je namijenjen neutralisanju efekata odliva sredstava u stranim valutama, u uslovima kada vrednost nacionalne valute juana pada prema dolaru.

Šef istraživačkog odjeljenja PBOC-a, Lu Lej, takođe je umanjio značaj ovog poteza centralne banke, navodeći da nije riječ o jakoj podsticajnoj mjeri ili promjeni politike, već o uobičajenoj operaciji baziranoj na uslovima likvidnosti, uključujući porast tražnje za gotovinom uoči proslave kineske Nove godine.

Bankari koji su govorili za Rojters kažu da ovakav potez nije dovoljan kako bi ih podstakao na veće i jeftinije kreditiranje, s obzirom na slabiju tražnju kreditno sposobnih dužnika.

“Postoji premalo dobrih klijenata, ako vaša banka daje prioritet riziku. Zapravo postoji vrijeme kada imate novac, ali ne možete naći način da ga date na zajam”, izjavio je zvaničnik iz jedne od pet najvećih kineskih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *