Galopirajuća inflacija u Rusiji

Dodajte komentar

Inflacija u Rusiji u januaru 2015. godine ubrzana je na 3,9 odsto, sa 2,6 odsto u decembru 2014. godine, dok je na godišnjem nivou zabilježen rast od 15 odsto.

Rast potrošačkih cijena u januaru je bio 15 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, čime je dostignuta donja granica inflacije koju je za ovu godinu prognoziralo ministarstvo za ekonomski razvoj, objavila je ruska služba za statistiku Ros stat, prenio je Tas.

Zamjenik ministra za ekonomski razvoj Aleksej Vjedev ranije je izjavio da se vrh inflacije očekuje u periodu mart-april ove godine i da ona može dostići 15 do 17 odsto na godišnjem nivou.

Radi poređenja, Tas navodi da je u januaru 2014. godine inflacija bila 0,6 odsto.

Prema podacima Ros stata, u januaru ove godine cijene robe su porasle 4,4 odsto, a uključujući i hranu 5,7 odsto. Prehrambeni proizvodi, bez voća i povrća su poskupjeli 3,7 odsto, neprehrambeni proizvodi 3,2 odsto, a usluge 2,2 odsto.

Na godišnjem nivou (u poređenju sa januarom 2014. godine) cijene robe su veće 15,9 odsto, prehrambene robe 20,7 odsto, a prehrambeni proizvodi bez voća i povrća 18,4 odsto. Neprehrambeni proizvodi su poskupjeli 11,2 odsto za godinu dana, a usluge 12,3 odsto.

U januaru je značajan uticaj na potrošačke cijene imao rast troškova za voće i povrće. Tako je sveži kupus poskupio 1,4 puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *