Francuz bježi u Srbiju zbog poreza

Dodajte komentar

Pjer Vernizo (41), vlasnik kompanije “Kabinet mason”, već dvije godine pokušava da dobije srpsko državljanstvo da bitamo preselio  svoj posao.

Njegova porodična kompanija koja se u Parizu bavi građevinarstvom i nekretninama, godišnje ostvari obrt od 32 miliona eura, ali zbog visokih poreza hoće da “pobuegne” iz domovine.

Preseljenje posla budžetu grada Niša donio bi godišnje priliv od dva miliona eura. Tvrdi i da njegov primjer nije usamljen. Dugogodišnje poznanastvo sa Goranom Stevanovićem iz Vladičinog Hana, navelo ga je da to bude Srbija. Još 2009. otvorio je firmu u Srbiji “Kamenac Belinovac”, koja se bavi poljoprivredom. Pod zakupom drži oko 150 hektara koje je zasijao pšenicom.

“Moja želja da budem Srbin je praktične prirode”, kaže Vernizo. – Računica jasna, na 100 eura koje zaradi u domovini kada plati sve što treba državi, ovom Francuzu ostaje 21 euro. U Srbiji bi mu ostalo 61,20 eura.

– Nema ničeg nelegalnog. Nisam jedini Francuz koji traži izlaz. Situacija je postala nepodnošljiva jer su na svaki posao ili nekretninu vrijedniju od 775.000 eura porezi nepodnošljivi. Ove tvrdnje ilustruje podatkom da raspolaže sa 17.000 stanova u 400 zgrada širom Pariza.

Po proceduri strani državljanin bi morao u kontinuitetu da boravi najmanje tri godine u Srbiji da bi podnio zahtjev.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *