Ukrajina: Grivna potonula 46% prema dolaru

Dodajte komentar

Nacionalna banka Ukrajine prestala je sa dnevnim aukcijama na deviznom tržištu radi određivanja uravnoteženog kursa, rekla je šef NBU Valerija Gontareva.

Nakon toga, grivna je u jednom trenutku pala prema dolaru 46 odsto.

Na međunarodnom deviznom tržištu Foreks, preme podacima Blumberga, grivna je, nakon saopštenja Gontareve, ubrzala pad prema dolaru i u jednom momentu je pala 46 odsto na istorijski minimum od na 24,5 grivni za dolar.

Zvanični kurs dolara utvrđen je na novom istorijskom maksumumu od 18 grivni, saopštila je pres služba NBU, preneo je Tas. Nacionalna banka Ukrajine je takođe danas donijela odluku da od sjutra, 6. februara podigne ključnu kamatnu stopu na 19,5 odsto, sa dosadasnjih 14 odsto.

Direktorka NBU Gontareva je objasnila da je odluka o ukidanju dnevnih aukcija i prestanku utvrđivanja indikativnog kursa donijeta jer su one izgubile smisao, prenijela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Prema Gontarevoj, razlika između realnog i indikativnog kursa dostizala je 20 do 30 procenata, zbog čega su aukcije izgubile smisao. Direktorka centralne banke nije željela da daje prognoze tržišnog i zvaničnog kursa, naglasivši da očekuje povećanje ponude deviza na tržištu.

Kako je saopštila pres služba Nacionalne banke Ukrajine, kurs grivne će određivati banke na osnovu objektivnih parametara ponude i tražnje.

“To će pomoći da se izbjegne neizvjesnost, obezbijediće veću efikasnost i objektivnost mehanizma za obrazovanje cijene kreditnih resursa i stranih valuta na međubankarskom tržištu, kao i povećanje efikasnosti monetarnih instrumenata Narodne banke”, objasnili su u centralnoj banci Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *